• OBJAVLJENO: 27.02.2020.
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se na cijelom prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
U općinama Foča i Pale u Federaciji BiH odata počast poginulim braniteljima

Dan nezavisnosti na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde obilježava se nizom prigodnih sadržaja.

U Islamskom kulturno-obrazovnom centru sinoć je, u organizaciji Muftijstva goraždanskog, održana promocija bh. izdanja knjige “Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu” britanskog historičara i vanrednog profesora na SSST-u u Sarajevu Marka Attile Hoarea.

Ova knjiga baca jedno potpuno drugačije svjetlo na ulogu Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu i na jedinstven doprinos koji su Bošnjaci i bošnjačke elite i narod dali Narodnooslobodilačkom pokretu i antifašističkoj borbi.

U općini Foča u Federaciji BiH, cvijeće na spomen obilježja -mjesto pogibije prvih žrtava 1992.godine, „Šehidska kapija“ i  partizansko spomen obilježje u Ustikolini, uz predstavnike boračkih udruženja, danas su položili predsjedavajući Općinskog vijeća i načelnik Općine, Muhidin Raščić i Zijad Kunovac, te predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ministri Edin Aganović i i Mensad Arnaut.

U općini Pale u Federaciji BiH odata je počast šehidima i poginulim borcima polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim braniteljima u Hrenovici  i partizansko spomen obilježje u Prači.

Cvijeće su položili općinski zvaničnici na čelu sa predsjedavajućim Općinskog vijeća i načelnikom općine Alminom Ćutukom i Asim Zecom, direktori ustanova i preduzeća te predstavnici Udruženja demobilisanih boraca Armije BiH ove općine.

U sklopu programa danas je održan i tradicionalni šahovski turnir kojeg je zvanično proglasio otvorenim gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.