• OBJAVLJENO: 03.03.2020.
Članovi Vlade i Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i predstavnici Gradske uprave Goražde posjetili gradilište tunela Hranjen
Izraženo zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom radova

U okviru  programa obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH, članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvođeni premijerkom Aidom Obućom, predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić  i predstavnici Gradske uprave Goražde posjetili su danas  gradilište tunela Hranjen na trasi buduće brze ceste Goražde-Sarajevo.

Prema podacima, do sada je iskopano 400 metara tunela s južne strane, a radovi teku planiranom dinamikom sa obje strane. Dinamiku i kvalitet radova u kontinuitetu nadzire Odbor za praćenje realizacije projekta cestovnog povezivanja Goražde-Sarajevo  a ovom prilikom, članovi Vlade i predstavnici Grada Goražde izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim tempom i kvalitetom izvođenja radova.

Naglašeno je da je riječ o historijskom projektu, posebno za stanovnike u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

„ U dogovoru sa gradonačelnikom Grada Goražde i cjelokupnom Vladom BPK Goražde, mi smo odlučili da danas obiđemo radove na izgradnji tunela „Hranjen“. Prvo smo danas obišli radove s južne strane, dakle, na ulazu iz pravca Goražda i mogu reći da, u odnosu na prošli put, kada sam dolazila kao predsjednica Odbora za praćenje realizacije projekta, ja sam iznimno zadovoljna iz razloga što radovi jako brzo napreduju. Zato jedna poruka građanima BPK Goražde – vjerujte u ovaj projekat, jer ovo je projekat svih građana i građanki BPK Goražde i on je jako bitan kako za nas, tako i za cijelu BiH“ – istakla je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom projekta izrazio je i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović. On je podsjetio na značaj doasadašnjih postupaka uspješno izvršene eksproprijacije zemljišta te naglasio da Gradska uprava nastavlja sa tim procesom i ubuduće.

„ Veoma smo sretni što smo vidjeli da je izvršena izgradnja tunela u dužini od 400 metara. Ide se na izgradnju pola kilometra i očekujemo da će se i to vrlo brzo desiti, što predstavlja jednu ozbiljnost, a firma koja izvodi radove to radi po svim propisima i standardima. Gradska uprava je u najkraćem roku izvršila eksproprijaciju zemljišta od 45 dunuma zemlje i hvala svim porodicama Turulja koje su zaista, bez i jedne žalbe i prigovora, dali dozvolu i prepisali u trajno vlasništvo državi svoje zemljište. Njihove porodice su obeštećene i imamo jednu parcelu koja je bila od federalnog Ministarstva vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva i ta je parcela završena. Sljedeći korak je idejni projekat prema gradu, gdje imamo takođe veliki broj eksproprijacija i mi smo spremni kada se uradi idejni projekat da to vršimo do firme „Pobjeda“, a onda se ide u novi tunel preko naselja Obarak. Želim da zahvalim  Vladi Federacije BiH i svima koji su sudionici ovog projekta, posebno JP „Autoceste F BiH“, izvođaču radova i svima koji daju doprinos, jer ovo je spas za Goražde“– kazao je gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Probijanje tunela „Hranjen“ radi se istovremeno sa sjeverne i južne strane, iz pravca Goražda i Prače. Investitor je JP Autoceste FBiH, a radovi povjereni kompaniji Euro-Asfalt, vrijedni su oko 82 miliona KM.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.