• OBJAVLJENO: 03.03.2020.
Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, Dana civilne zaštite BiH i Federacije BiH
Održana svečana sjednica Štaba civilne zaštite BPK Goražde

Povodom 1.marta, Međunarodnog dana civilne zaštite, Dana Civilne zaštite BiH i Federacije BiH, predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde  Edita Velić, koja ujedno obnaša i funkciju komandanta Štaba civilne zaštite BPK-a Goražde, upriličila je svečanu sjednicu Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Pored predstavnika kantonalne civilne zaštite, komandanata i predstavnika općinskih/gradskih štabova i službi civilne zaštite te predstavnika Oružanih snaga BiH, sjednici je prisustvovala i premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća.

Na sjednici su prezentirani dosadašnji rezultati u provođenju mjera zaštite spašavanja na području BPK-a Goražde te razgovarano o opremljenosti struktura civilne zaštite lokalnih zajednica u sastavu BPK-a Goražde.

Komandant Štaba civilne zaštite BPK-a Goražde Edita Velić kazala je da je ovo više prilika da se svi koji su uključeni u civilnu zaštitu i sve strukture koji obavljaju poslove prevencije prirodnih i drugih nesreća okupe u jednoj drugačijoj atmosferi, a ne samo kada je snazi prirodna ili neka druga nesreća.

„Koristim takođe ovu priliku da svima čestitam 1.mart, odnosno Dan civilne zaštite, da im poželim što bolju osposobljenost i opremljenost kako karovsku, tako i tehničku i da nam svima poželim što manje intervencija u smislu prirodnih i drugih nesreća,“poručila je Edita Velić,  komandant Civilne zaštite BPK-a Goražde.

Govoreći o opremljenosti civilne zaštite na području Grada Goražde i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu Samira Drakovac kazala je da je ona na zavidnom nivou.

„Napredak u oblasti civilne zaštite je apsolutan. On se broji ne samo tehničkim sredstvima, koje nastojimo da imamo bez obzira  što to zahtijeva izuzetno velika finansijska sredstva, ali kad su u pitanju ljudi, njegujemo tu oblast na način da smo obezbijedili 11 jedinica koji djeluju u sistemu civilne zaštite. Svakako je i broj od 18 profesionalnih vatrogasaca u Vatrogasnoj jedinici Goražde u poslijeratnom periodu pa do danas najveći, a to su snage profesionalaca koje u svim situacijama predstavljaju okosnicu sistema zaštite spašavanja od prirodnih i drugih nesreća. Uvažavajući i druge profesionalce, kao što su Prva pomoć u Domu zdravlja „Isak Samokovlija“, veterinari, tri službe u JKP „6.mart“, imamo i nekoliko udruženja građana koji su veoma bitni za sistem spašavanja “- kazala je Drakovac.

Poseban akcenat stavljen je i na preventivne mjere koje se na području našeg kantona poduzimanju kako bi se smanjile posljedice elementarnih nepogoda, prvenstveno poplava, ali i broj požara, koji se ne mogu predvidjeti, ali će se, kako su poručili predstavnici civilne zaštite, učiniti sve da broj takvih situacija bude minimalan.

Podršku cjelokupnom sistemu civilne zaštite na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pružaju i Oružane snage BiH koje su, kako je istaknuto na svečanoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite, svakog momenta spremne interventno djelovati, odnosno na raspolaganje staviti kompletnu opremu sa minimalno 30 ljudi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.