• OBJAVLJENO: 31.01.2005.
Organizovan memorijalni skup u povodu 63. godišnjice prvog oslobođenja Goražda
Čuvati sjećanje na tragičnu prošlost!

Nekoliko stotina ljudi klanjalo je 26.01.2005.godine u podne na Gradskom mostu u Goraždu  dženazu-namaz, koju je predvodio goraždanski muftija Hamed efendija Efendić. Na taj način odata je počast nevinim žrtvama četničkog pokolja i pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske koji su poginuli prilikom prvog oslobađanja Goražda i zaustavljanja ovog masovnog zločina u II svjetskom ratu, kada je u periodu od decembra 1941.godine do 26. januara 1942. godine do ulaska partizana u Goražde, na Drinskom mostu ubijeno oko 1400 Bošnjaka.

Komemoraciji i klanjanju dženaze, koju je u znak sjećanja na ovaj datum i 63.godišnjicu prvog oslobođenja Goražda, organizovalo goraždansko Udruženje za očuvanje prirodne i civilizacijske baštine „Sinan-paša Sijerčić“ , pored najviših kantonalnih,općinskih vjerskih i vojnih dužnosnika, prisustvovao je član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, kao i predsjednik Glavnog odbora SUBNOR-a BiH Jure Galić.

U prigodnom obraćanju, član  Predsjedništva BiH Sulejman  Tihić, kazao je kako je ovo prilika da još jedanput potvrdimo opredijeljenost za njegovanje tradicija antifašističke borbe u II svjetskom ratu, na čijim je temeljima obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, definisane kao domovine svih bh naroda.

„Obilježavanjem stradanja iz perioda 1941-1945, ali i 1992-1995 , čuvamo sjećanje na tragičnu prošlost-da se zlo ne zaboravi i više nikome ne ponovi.  Moramo učiniti sve da odgovorni za zločine budu izvedeni pred sud pravde i kažnjeni , a nestali i ubijeni pronađeni i dostojno sahranjeni. To je najblji put za utvrđivanje istine, a samo na istini možemo graditi povjerenje i pomirenje“ riječi su gospodina  Tihića.

Učesnicima ovog skupa govorio je i predsjednik Glavnog odbora SUBNOR-a BiH Jure Galić, koji je upozorio na ponovno oživljavanje fašizma u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori , gdje su nedavnom odlukom Skupštine izjednačena prava pratizana i četnika.

„Svaki narod treba se prvo obračunati sa nacionalistima u svom narodu“- naglasio je on,  podsjećajući okupljene na slavnu tradiciju narodnooslobodilačke borbe i na njenu glavnu odrednicu -bratstvo i jedinstvo svih naroda, bez kojeg ni danas u BiH nije moguć zajednički život.

O tragediji, hrabrosti i dostojanstvu otetih katoličkih časnih sestara koje su, takođe,bile žrtve četničkog masakra, decembra 1941.godine, govorio je župnik Župnog ureda „Sveti Dominik“ u Goraždu velečasni Boris Salapić. On je izrekao molitvu za pokoj njihovih duša, te izrazio nadu da se ništa slično više nikad ne ponovi nijednom narodu.

Jedan od preživjelih svjedoka četničkog pokolja na Drinskom mostu u Goraždu Kasim Čeljo, pozvao je nadležne strukture da sjećanje na nevine žrtve ovog pokolja sačuvaju podizanjem spomen ploče sa imenima ubijenih.

„Danu sjećanja“ u Goraždu, koji je završen simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Drinu- grobnicu nevinih žrtava, prisustvovali su između ostalih i Adil-beg Zulfikarpašić, jedan od komandanata partizanske divizije, kao i generali Oružanih snaga BiH Sifet Podžić i Hajrudin Grabovica.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.