• OBJAVLJENO: 10.02.2004.
Vlada BPK održala 48.redovnu sjednicu
Data saglasnost na dodjelu sredstava namijenjenih za pružanje finansijske podrške za podsticaj u zapošljavanju

Na 48.redovnoj sjednici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde razmatran je i usvojen nacrt Zakona o osnovnoj školi, kao i prijedlog Odluke o vršenju taksi prijevoza na području BPK Goražde, čime se u potpunosti reguliše ova oblast.

Usvojen je i prijedlog Odluke o usklađivanju statusa Javnog preduzeća u djelatnosti šumarstva “Bosansko-podrinjske šume” Goražde sa Zakonom o šumama i Zakonom o privrednim društvima, te prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o osnivanju Javnog preduzeća u djelatnosti šumarstva “Bosansko-podrinjske šume” Goražde. Ovim je stvorena mogućnost za osnivanje Kantonalnog šumsko-privrednog društva za gospodarenje državnim šumama.

Vlada je dala saglasnost i na raspisivanje oglasa i konkursa za prijem uposlenika u Kantonalnu upravu za šumarstvo, čije će sjedište biti u općini Pale-Prača. Kantonalna uprava za šumarstvo, uskoro bi tako mogla biti  popunjena kvalifikovanim stručnim kadrom, najviše sa završenim Šumarskim fakultetom i srednjom Šumarskom školom ( 9 izvršilaca) , te sa dva izvršioca sa srednjom stručnom spremom – IV stepen.

Data je saglasnost i na Odluku Upravnog odbora Kantonalnog zavoda za zapošljavanje o dodjeli sredstava namijenjenih za pružanje finansijske podrške za podsticaj u zapošljavanju . Prema ovoj odluci, 11 fizičkih i pravnih lica dobilo je novčana sredstva u ukupnom iznosu od 80.000,00 KM .Od tih sredstava, 30.000,00 KM dobila je goraždanska “Tvornica alata”, koja proširenjem svojih kapacieta, namjerava zaposliti najmanje 4 radnika, dok su sume od 1500,00 KM do najviše 8000,00 KM dodijeljene: ZZ “Poljoprom”Goražde, STR“Jasmin”Goražde, STR“Arko”Goražde, “Lepenica Company”Goražde,  A.Š.“Ida” Goražde,  “Mešapromet”d.oo.Goražde, Muminović Muji iz Prače, te Pjano Mukelefi, Kurtović Nisadu i Mašić Hasibu iz Goražda.

Izdvajamo i zaključke Vlade o davanju saglasnosti za raspisivanje javnih poziva za podnošenje aplikacija za podsticaj investicija iz budžeta BPK Goražde i za izbor najpovoljnije banke za kreditiranje individualnih poljoprivrednih gazdinstava, koji će stupiti na snagu po usvajanju budžeta kantona, kao i zaključak o davanju podrške za organizaciju stručnog savjetovanja na nivou regije iz oblasti informatičkog obrazovanja. Organizator ovog regionalnog savjetovanja je Centar za informatičku edukaciju firme “Elektroakustik” d.o.o. iz Goražda, a suoorganizatori su Vlada BPK Goražde i REDRIN (Regionalna razvoja agencija).

Na ovoj sjednici razmatran je i usvojen Izvještaj o realizaciji javnih radova u 2003. godini. Vlada kantona je za podsticaj zapošljavanja, odnosno u realizaciju Projekta javnih radova u 2003. godini izdvojila 200.000,00 KM. Ovaj projekt uspješno je realizovan, a što je naznačajnije, poseban efekat postignut je u socijalnoj sferi, angažovanjem nezaposlenih lica sa Biroa za zapošljavanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.