• OBJAVLJENO: 24.02.2004.
Održana 50.redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Usvojen nacrt Zakona o srednjoj školi

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 50. redovnoj sjednici, održanoj 24.02.2004.godine razmatrali su prijedlog Zakona o osnivanju JU “Centar za stručnu obuku” Goražde i vratili ga na doradu dok se u potpunosti ne uskladi sa Zakonom o javnim ustanovama i ne definiše vlasnički odnos imovine Centra. U formi prednacrta usvojen je i prijedlog Zakona o osnivanju kantonalnog stambenog fonda, te nacrt Zakona o srednjoj školi.

Zbog kompleksnosti problema i pribavljanja dodatnih informacija o tome kakve će  posljedice usvajanje ove odluke proizvesti na preduzeća u kojima se odvija radni proces, Vlada je za dva dana, do 51. redovne sjednice, prolongirala donošenje Odluke o zaštiti državne imovine firmi nastalih transformacijom bivše UNIS HI”Azot” Vitkovići, čija je privatizacija nedavnom odlukom Ministarstva privrede poništena, a firme ponovo postale državna svojina.

U nastavku sjednice, članovi Vlade dali su svoju saglasnost na imenovanje Horo Murta za direktora Osnovne škole “Ustikolina” u općini Foča-Ustikolina, razriješili Samira Kanlića sa dužnosti sekretara Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose zbog njegovog imenovanja na mjesto sekretara Skupštine BPK Goražde i donijeli odluku o raspisivanju konkursa za popunu upražnjenog radnog mjesta.

Vlada je prihvatila prijedlog Vijeća RTV BPK Goražde da konačne kriterije o privatizaciji ovog medija utvrdi Skupština kantona.

Nakon toga, razmatrane su informacije o radu: Kantonalnog suda, Kantonalnog tužilaštva, Općinskog suda i Suda za prekršaje.

Izvještaj o radu za mjesec januar Vladi je dostavilo i Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova Goražde, a detaljnije informacije predočio je resorni ministar Nusret Sipović, koji je istakao da je bezbjednosno stanje na području BPK Goražde i dalje zadovoljavajuće, odnosno, da nema nekih bitnijih promjena u odnosu na predhodne mjesece.

Na kraju sjednice, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Osman Somun informisao je članove Vlade o najnovijim donacijama za škole na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a riječ je o donaciji španske humanitarne organizacije Cooperacion Balkanes, koja je nedavno donirala 17.500,00 KM za sanaciju fiskulturnih sala u O.Š: “Husein ef. Đozo” u Goraždu i O.Š. u Osanici.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.