• OBJAVLJENO: 30.03.2020.
Ustikolina
Četiri osobe u samoizolaciji

U općini Foča u FBiH nema oboljelih od korona virusa a trenutno su u samoizolaciji četiri osobe – potvrdio je doktor Doma zdravlja Ustikolina Nedim Pršeš.

Dodao je da je epidemiološka situacija u ovom dijelu BPK Goražde relativno povoljna.

„ Imali smo osam osoba u samoizolaciji od čega je za četiri osobe istekao zdravstveni nadzor i nisu razvili simptome bolesti, dok su četiri osobe ostale u izolaciji „ – precizirao je on.

Naglasio je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi na vrijeme poduzete mjere zaštite i prevencije pojave korona virusa.

„ I prije pojave korona virusa uveli smo mjere prevencije, formirali smo dva ljekarska tima koji su odvojeno radili sa pacijentima, kako bi se smanjio kontakt.  Na naše zadovoljstvo građani se pridržavaju tih mjera, dolaze samo u rijetkim prilikama kada je to nužno odnosno hitno. Recepte pripremamo po pozivu tako da pacijenti ne ulaze u ustanovu, čime smanjujemo rizik od moguće infekcije korona virusom“ – istakao je dr. Pršeš.

I u ovoj lokalnoj zajednici uspostavljen je izolatorij za eventualno oboljele osobe od korona virusa.

„ Spreman je izolatorij kapaciteta  od 10 do 15 kreveta u Domu kulture Ustikolina koji ima sve uslove. Jedini problem bi bio ljekarsko i medicinsko osoblje jer Dom zdravlja Ustikolina ima veoma mali broj zaposlenih ali nadamo se da do toga neće doći“ – kazao je dr. Pršeš.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.