• OBJAVLJENO: 30.04.2020.
Kantonalni štab civilne zaštite u stalnom zasjedanju
Izraženo nezadovoljstvo što je po naredbi Federalnog štaba CZ Bosansko-podrinjskom kantonu dodijeljen samo jedan respirator

Kantonalni štab civilne zaštite BPK Goražde na 30. nastavku 1. vanredne sjednice, održanom 30.04.2020. godine primio je k znanju usmene i pisane  izvještaje vezane za postupanja iz svoje nadležnosti u vezi CIVID-19 virusa i to: JU “Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde”, JZU “Kantonalna bolnica Goražde”, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde u JU Dom zdravlja „Dr Isak Samokovlija“ Goražde.

Trenutno su na području BPK Goražde 4 osobe pozitivne na koronavirus, a 18 je izliječenih od koronavirusa. Ukupno je 35 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Članovi Štaba su se upoznali sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite kojima je dozvoljen rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu – izvan shopping-tržnih centara.

Članovi Štaba su se također upoznali sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite kojima je osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina dozvoljeno svakodnevno kretanje u vozilu, kao naredbom Federalnog štaba kojom se zabranjuje kretanje građana na području Federacije BiH u vremenu od 22:00 do 05:00 na dane 1, 2. i 3. maj 2020. godine. Ostalim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, produžena su važenja njihovih naredbi do 15.05.2020. godine.

Podsjećamo građane BPK Goražde da su osim naredbi Federalnog štaba, na snazi naredbe Kantonalnog štaba koje se odnose na zabranu okupljanja više od 3 osobe na javnim mjestima, kao i zabrana svakog zadržavanja i okupljanja na izletištima i šetalištima, te da je obavezno nošenje zaštitne maske/šala/trake i fizička distanca od 2 metra.

Donesena je naredba o raspodjeli zaštitne opreme od Federalnog štaba civilne zaštite za JU “Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde”, JU „Dom zdravlja Prača“ i JU „Dom zdravlja Ustikolina“.

Kantonalni štab civilne zaštite BPK Goražde donio je zaključak koji je upućen Federalnom štabu civilne zaštite, a kojim se izražava nezadovoljstvo Kantonalnog štaba kriterijima raspodjele po naredbi Federalnog štaba od 29.04.2020. godine, koja se odnosi na raspodjelu respiratora čime je BPK Goražde dodijeljen 1 respirator.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.