• OBJAVLJENO: 05.05.2020.
O okviru obilježavanja "Dana otpora u BPK Goražde", u Hubjerima položeno cvijeće na mezarjima Halida i Rašida Hubjera
Podsjećanje na značaj i ulogu neustrašivih branitelja u blagovremenom organizovanju odbrane na desnoj obali rijeke Drine

U okviru obilježavanja „Dana otpora“ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, delegacije Vlade BPK Goražde i Koordinacije boračkih udruženja BPK Goražde, predvođene ministrom za boračka pitanja Edinom Aganovićem i predsjednikom Udruženja veterana rata BPK Goražde Abduselamom Sijerčićem Pelamom, danas su položile cvijeće na mezarjima rahmetli Halida Hubjera i Rašida Hubjera koji su poginuli na današnji dan prije tačno 28 godina.

Uz prisjećanje na teške ratne dane i odbranu ovog prostora, predstavnici Vlade i Koordinacije boračkih udruženja podsjetili su na značaj i ulogu neustrašivih branitelja u blagovremenom organizovanju odbrane na desnoj obali rijeke Drine u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

„Sjećanja i nakon svih ovih godina ne mogu se izbrisati i treba ih prenositi mlađim generacijama kako bi znale šta se tada dešavalo na ovim prostorima i koji koraci su poduzimani da bi se odbranilo Goražde i da bi smo uživali u slobodi koju danas imamo. Među prvim žrtvama je komandant Halid Hubjer i Rašid Hubjer koji su dali neizmjeran doprinos organizaciji i očuvanju ovog našeg prostora“- kazao je ratni komandant 2. bataljona 43. DUB Zaim Hubjer.

U znak sjećanja na šehide, kao i sve one koji su izgubili živote u proteklom ratu, na mezarju u Hubjerima proučena je Fatiha te položeno cvijeće na hair česmi na čijoj spomen ploči su ispisana imena 84 heroja koji su život dali u odbrani našeg grada i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.