• OBJAVLJENO: 02.09.2011.
Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport
Sve spremno za početak nove školske godine!

Peti septembar, početak nove školske godine, sve osnovne i srednje škole na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dočekuju spremno, pa čak i one škole kao što su OŠ „Ustikolina“, OŠ „Husein ef. Đozo“ i Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“ u kojima su ovog ljeta izvođeni opsežniji radovi na adaptaciji, odnosno opremanju učionica za izvođenje nastave u novim odjeljenjima,- ocjena je ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK-a Goražde Alme Delizaimović.

Do 26.septembra kada počinje dislocirana nastava Mašinskog fakulteta u Goraždu, biće završeno i opremanje učionica u Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ gdje će se, pored srednjoškolske, odvijati i fakultetska nastava. Inače, sve škole su završile radove na krečenju, popravkama, nabavci dnevnika, matičnih knjiga, sačinjavanju nastavnih rasporeda i svim ostalim pripremama za početak nove školske godine.

U školskoj godini 2011/2012. u prve razrede osnovnih škola upisano je 211 učenika i njihov broj je, kako ističe ministrica Delizaimović, u istom rasponu kao i prethodnih godina. Nastavu u šest osnovnih škola na području kantona od 5.septembra pohađaće 2259 učenika. Iz osmih razreda u prethodnoj školskoj godini izašlo je 467 učenika, a njih 454 nastaviće svoje školovanje u tri goraždanske srednje škole.

Nabavka svih udžbenika obavezna je za učenike  I,II i III razreda osnovnih škola, kao i VIII razreda devetogodišnjeg osnovnog školovanja. Kantonalno ministarstvo obrazovanja obezbijediće svim učenicima I,II i III razreda besplatne udžbenike za predmete Matematiku, Bosanski jezik i Moja okolina, dok će 59 socijalno ugroženih kategorija, dobiti kompletne udžbenike za VIII razred, izuzev udžbenika Likovne kulture. Izbor udžbenika vrše predmetni nastavnici na svojim aktivima nastavnika, kao i nastavnici razredne nastave, a budući da je veliki izbor udžbenika od različitih autora, preporuka je kantonalnog Ministarstva obrazovanja da se za I,II i III razrede izabere jedan udžbenik za jedan predmet, kako bi se roditeljima olakšala nabavka udžbenika. Iz istih razloga, Ministarstvo će sugerisati nastavnicima da se za predmet Muzička kultura koriste stari udžbenici, te da radne sveske ne budu obavezne.

Povodom početka nove školske godine ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović uputila je svim učenicima i nastavnicima prigodnu čestitku  u kojoj se kaže:

„ U svoje ime, u ime Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i u ime Vlade BPK-a Goražde, svim učenicima želim sretan početak nove školske godine, a prvačićima, učenicima prvih razreda, puno zadovoljstva, lijepih osmjeha, lijepih doživljaja u školi i mnogo petica. Svim uposlenim, takođe, upućujem iskrene čestitke za početak nove školske godine, uz želje za što bolji uspjeh u odgoju i obrazovanju.“


Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.