• OBJAVLJENO: 27.05.2020.
Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Edin Aganović
Iako je iznos ostao isti, u budžetu Ministarstva za boračka pitanja izvršene izmjene u vidu prioriteta isplate pojedinih prava boračke populacije

U izjavi za medije, ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Edin Aganović je pojasnio u kojem smislu je nedavno usvojeni rebalans Budžeta BPK za 2020.godinu uticao na budžet, aktivnosti i planove Ministarstva za boračka pitanja.

Prema njegovim riječima, budžet ovog ministarstva u iznosu od 1.560 000 KM generalno je ostao isti. Nije ni umanjivan niti povećan koliko je bilo prvobitno planirano u budžetu za 2020. godinu, ali su zbog novonastale situacije zbog koronavirusa morali da izvrše neka preusmjerenja unutar budžeta, kako bi dali prioritet pojedinim stavkama kroz planiranje budžetskih sredstava, prije svega, isplati egzistencijalne naknade.

„ Kako je poznato od ranije, u budžetu smo pripremili sredstva za isplatu 6-7 mjeseci egzistencijalnih naknada i ovaj put smo preusmjerenjem unutar samog budžeta planirali i obezbijedili sredstva za cijelu godinu, tačnije do kraja 2020. godine i to će prema procjenama iz protekla 3 mjeseca biti oko 660.000 KM. Sredstva smo našli na nekim drugim stavkama koja su bila planirana za ovu godinu, prije svega, mislim na projekte stambenog zbrinjavanja gdje smo planirali 50.000 KM, zatim projekte samozapošljavanja; jedan dio sredstava smo uštedjeli na banjsko- klimatskom liječenju, kao i na drugim projektima, projektima samih udruženja na koje su godinama aplicirali“, pojašnjava ministar Aganović.

Ministarstvo za boračka pitanja je prema ovoj raspodjeli odredilo prioritete, a to je egzistencijalna naknada i neka druga pojedinačna prava kao što su: prava na jednokratnu pomoć za liječenje teških oboljenja za koju nažalost ima sve više zahtjeva. Kako ističe ministar,  u ovo pravo uvedeno je oko 30 korisnika, odnosno isplaćena su im sredstva za pomoć u liječenju od teških oboljenja.  Novina je da je ovo pravo uvedeno i za članove njihovih porodica, za razliku od ranijih godina kad je to bilo individualno pravo samih pripradnika boračke populacije.

„ Planirali smo i posebna sredstva za pomoć u zapošljavanju djece šehida i kada smo radili pripreme za rebalans budžeta dobili smo informaciju da su svi oni programi koji su bili planirani u Federalnom zavodu za zapošljavanje, pa i oni za zapošljavanje djece šehida, stavljeni na čekanje. Srećom, prije usvajanja samog rebalansa budžeta dobili smo informaciju da nam je sa federalnog nivoa odobreno 50.000 KM, uz obavezu našeg sufinansiranja, i mi smo dali zadatak Službi za zapošljavanje da uradi program za tu namjenu sa kriterijumima koji su postavljeni. Očekujemo da ćemo taj program dobiti za koji dan.On prije toga ide na odobrenje Federalnom zavodu za zapošljavanje, a prije raspisivanja javnog poziva mora dobiti i saglasnost naše Vlade“- kaže ministar za boračka pitanja.

Ministar ističe da je prošla godina što se tiče izvršenja budžeta Ministarstva za boračka pitanja bila dobra, te da je kad je riječ o  individualnim pravima samih pripadnika boračke populacije za prošlu godinu s januarom sve redovno isplaćeno.

Pandemija COVID-a 19 uticala je značajno na smanjen priliv sredstava i punjenje budžeta BPK Goražde, a kako naglašava ministar Aganović, Ministarstvo za finansije i kompletna Vlada se trudi da redovno isplaćuje prioritete, a to su davanja za socijalnu i boračku populaciju.

„Mi smo u protekla 3 mjeseca isplaćivali redovno egzistencijalnu naknadu, na mjesečnom nivou negdje oko 60.000 KM i to za 300-309 lica, u zavisnosti od godina starosti ili je neko u međuvremenu napunio 57 godina i stekao pravo i nalazi se preko godinu dana na evidenciji Službe za zapošljavanje. Iskreno se nadam da će se sredstva koja su planirana vrlo brzo „otkočiti“ i to  će nam sigurno puno pomoći da realizujemo ovo osnovno pravo. U ovoj situaciji, kada je sve bilo stalo na 2 mjeseca, dobro je da smo egzistencijalnu naknadu uveli na početku godine, iako je sam naziv naknade upitan, da li je dovoljan za egzistenciju ili ne“- izjavio je ministar za boračka pitanja Edin Aganović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.