• OBJAVLJENO: 29.05.2020.
35. nastavak 1. vanredne sjednice Kantonalnog štaba civilne zaštite
U BPK Goražde već 17 dana nema osoba pozitivnih na koronavirus; apel građanima da i dalje nose zaštitne maske; od današnjeg ukidanja stanja prirodne nesreće Štab će djelovati u redovnom sastavu

Kantonalni štab civilne zaštite BPK Goražde na 35. nastavku 1. vanredne sjednice, održanom 29.05.2020. godine primio je k znanju usmene i pisane  izvještaje vezane za postupanja iz svoje nadležnosti u vezi CIVID-19 virusa i to: JU “Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde”, JZU „Kantonalna bolnica Goražde“, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde.

U BPK Goražde već 17 dana nema osoba pozitivnih na koronavirus, a nema niti osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Iz JU “Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde” ističu da je od proglašenja stanja nesreće izvršeno testiranje ukupno 1600 osoba u BPK Goražde, a ukupno 23 pozitivne osobe su i oporavljene. I dalje se vrše testiranja, i to utorkom i petkom u ambulanti „Višegradska“. Danas je izvršeno testiranje 42 osobe, a rezultati se očekuju u toku sutrašnjeg dana.

U JZU „Kantonalna bolnica Goražde“ i dalje se na koronavirus testiraju sve osobe koje se hospitaliziraju.

Policijski službenici u BPK Goražde od proglašenja stanja nesreće na području BPK Goražde izdali su 52 prekršaja koja se odnose na kršenje naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Federalnog štaba civilne zaštite.

Proglašenjem stanja nesreće na području Federacije BiH, naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK Goražde, Štab je djelovao u proširenom sazivu, a budući da je Vlada FBiH donijela Odluku o ukidanju stanja nesreće na području Federacije BiH, Štab će od sada nastaviti djelovati u redovnom sastavu.

Načelnik Kantonalnog štaba civilne zaštite članove je informisao o požaru u naselju Berič, na porodičnoj kući gdje je pričinjena materijalna šteta, te se očekuje da će Gradski štab civilne zaštite uputiti zahtjev po kojem će Kantonalni štab civilne zaštite postupati u cilju pomoći oštećenima.

Iz Kantonalnog štaba se i dalje apeluje na građane da i dalje nose zaštitne maske, a osobama koja dolaze iz inostranstva i planiraju boraviti na području BPK Goražde, apel da se jave Zavodu za javno zdravstvo u nadležnu epiodemiološku službu na broj telefona: 038 220 060 ili epidemiologu dr Medini Bičo na broj mobitela: 061 379 088.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.