• OBJAVLJENO: 15.06.2020.
Premijerka BPK Goražde Aida Obuća
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde već krenula u implementaciju Zakona o ublažavanju posljedica pandemije COVID-19

Nakon usvajanja Zakona o ublažavanju posljedica pandemije COVID-19 na kantonalnom nivou,  Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde već je krenula u njegovu implementaciju

Objavljen je javni  poziv  po  „Programu za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće“ za dodjelu budžetskih sredstava za subvencioniranje plaća do visine minimalne plaće za april i maj 2020.godine, na ime subvencije poduzetništvu i obrtu, privatnim preduzećima i podzetnicima, kojim je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom bio zabranjen rad.

Javni poziv otvoren je do 16.06.2020.godine, a prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće,  do kraja sedmice se očekuju podaci koliko je korisnika ostvarilo pravo po ovom osnovu te koliko je neophodno izdvojiti  finansijskih sredstava za podršku privrednim subjektima.

Ono što je takođe, veoma bitno jeste da je Bosansko-podrinjski kanton Goražde, jedan od kantona koji je Zakonom o ublažavanju posljedica pandemije COVID-19, predvidio i pomoć zdravstvu te socijalno ugroženom stanovništvu, te s tim u vezi na 54. redovnoj sjednici Vlada BPK Goražde donijela je odluku o davanju saglasnosti na postupak, kriterije i način dodjele finansijskih sredstava koja su planirana za saniranje posljedica pandemije (COVID-19) u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

„U narednim danima Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice bi trebalo da objavi javni poziv, na osnovu kojeg će se implementirati 400.000 KM. 200.000KM predviđeno  je za pomoć zdravstvu, dok je 200.000KM predviđeno na ime dodjele jednokratne novčane pomoći  socijalno ugroženom  stanovništvu, tačnije penzionerima koji primaju minimalnu penziju na teritoriji FBiH u iznosu od 371,77 KM i osobama  starijim   od  65 godina starosti koje nemaju nikakvih primanja. Visina jednokratne novčane pomoći koja će se dodijeliti je 50KM. Smatrali smo da ćemo ovim mjerama koje su prve a ne i jedine, početi da pomažemo konkretno svima onima koji su pogođni koronavirusom na području BPK Goražde“- ovom prilikom  istaknula je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.