• OBJAVLJENO: 16.06.2020.
Na današnji dan, prije 25 godina, poginuo je komandant Meho Drljević – Dedo i njegovih 13 saboraca
Nikad ne smijemo zaboraviti hrabrost komandanta Meha Drljevića i njegovih saboraca

Na današnji dan, prije 25 godina, 16.juna 1995.godine, na lokalitetu Sjenokosa, u izvršavanju borbenog zadatka, poginuo je komandant Meho Drljević – Dedo i njegovih 13 saboraca.

Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Edin Aganović ističe da nikada ne smijemo zaboraviti hrabrost ovih boraca i njihovog komandanta kao i njihovu odanost domovini za koju su položili svoje živote.

” U ključnim danima odbrane, u trenutku kada se borilo za svaki pedalj goraždanske slobodne teritorije koju su agresori prijetili da otmu, rahmetli Meho Drljević i njegovih 13 boraca pokazali su svojim ličnim primjerom i svojim životima kako se brani domovina i stiče sloboda. Ne smijemo nikad zaboraviti njihov neizmjeran doprinos u odbrani našeg grada i države, kako njih tako i svih naših boraca, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine. Danas kada uživamo u slobodi koju su nam oni izborili,  mladim generacijama moramo prenositi istinu o njihovoj borbi, požrtvanosti i hrabrosti”-poručio je ministar Aganović.

Meho Drljević rođen 5. augusta 1941.godine u Kopačima, općina Goražde, poginuo je 16. juna 1995. na Sjenokosu (Goražde) na dužnostima komandanta bataljona, zamjenika komandanta i načelnika Štaba 831. drinske brigade ARBiH, a 1996.godine posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

Najvećim ratnim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan” odlikovan je i njegov saborac Alija Mehović.

Počast komandantu Mehu Drljeviću i njegovim borcima, obilaskom mezarja danas su odali  i njihovi saborci iz 31.drinske udarne brigade ARBiH, prijatelji i rodbina.

Na brdu Sjenokos 1995. poginuli su komandant Meho Drljević, Hasib Mirvić, Ferid Topuz, Senadin Obuća, Mustafa Mirvić, Esmir Adžović, Emsad Herenda, Ibro Šahbaz, Sadat Kamenica, Elvir Kanlić, Mensur Ramović, Alija Mehović, Enver Čavrk, Enver Perla i Halil Herak.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.