• OBJAVLJENO: 24.06.2020.
Zasjedao Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje koronavirusa
Organizatorima maturskih večeri preporučeno da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera

Krizni štab Ministarstva za socijalnu,politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice na današnjem sastanku razmatrao je aktuelnu epidemiološku situacija u našem Kantonu.

Prema izještaju Zavoda za javno zdravstvo, nakon nepunih dva mjeseca, tačnije od 04.05.2020.godine bez zaraženih koronavirusom u našem Kantonu, imamo jedan novi slučaj koji je pozitivan na koronavirus. I dalje se vrše testiranja i čekaju se rezultati za ostale testirane. Prema riječime direktorice Bičo,  preduzete su sve mjere; zaraženi pacijent se osjeća dobro i nema nikakvih simptoma, a pored njega još 19 osoba koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim stavljeno je u izolaciju .

Direktorica Bičo ističe da i dalje važi upozorenje građanima koji dolaze iz inostranstva da se jave epidemiologu, a budući da su se u proteklih 7 dana javile samo 3 osobe, očito je da se to ne poštuje, odnosno da je to jako mali i zabrinavajući broj s obzirom da je u toku sezona odmora.

Dogovoreno je da domovi zdravlja, Kantonalna bolnica i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove dostave sedmične izještaje Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, odnosno 24 h prije održavanja sastanka.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Kantonalni štab Ministarstva za socijalnu,politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglica preporučio je organizatorima maturskih večeri da se  stogo pridržavaju naredbi izdatih od stane Federalnog ministarstava zdravstva, a Insepkciji pojačan nadzor nad njihovim provođenjem. Zavod za javno zdravstvo zadužen je da ove preporuke proslijedi svim školama koje planiraju održavanje mature.

Takođe, zbog pogoršane epidemiološke situacije, Štab je zadužio organizatore „Sportskih igara mladih“ koje se planiraju održati 02.07.2020. godine u našem Kantonu da dostave detaljne informacije o učesnicima ovih igara.

Na današnjem sastanku razmatran je i  Izvještaj Kantonalnog štaba civile zaštite o stanju zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Sve zdravstvene ustanove zadužene su   dostave svoje izvještaje o stanju zaliha i potrebama,  kako bi se pravovremeno intervenisalo sa obnavljanjem zaliha te uputio zahtjev prema Federalnom ministarstvu zdravstva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.