• OBJAVLJENO: 26.06.2020.
Ministarstvo zdravstva BPK Goražde, Kantonalna bolnica Goražde i Zavod zdravstvenog osiguranja BPK demantovali izjavu direktora goraždanskog Doma zdravlja
Pacijenti s područja BPK Goražde imaju povlašten status kod prijema u KCUS

Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, JZU Kantonalna bolnica Goražde i JU Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde  reagovali su povodom istupa na društvenim mrežama direktora Doma zdravlja „dr.Isak Samokovlija“u Goraždu dr.Edina Čengića i pisma koje je uputio direktorici Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

U reagovanjima se navodi:

Iznenađeni smo istupom direktora Doma zdravlja „dr.Isak Samokovlija“ u Goraždu dr.Edina Čengića i pismom koje je uputio direktorici KCUS Sarajevo.

Uvažavajući brigu direktora za zdravlje pacijenata, smatram neprimjerenim ovakve izjave kojima se širi panika među građanima i pacijentima koji imaju svu potrebnu zdravstvenu njegu kako u Kantonalnoj bolnici Goražde, tako i u Kliničkom centru u Sarajevu, jer ulažemo maksimalne napore i sredstva kako bismo ojačali zdravstveni sistem i pravovremeno odgovorili svim situacijama. Saradnja našeg Kantona sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Sarajevu uvijek je, a posebno za vrijeme proglašenja stanja nesreće zbog pandemeije COVID-a 19, na visokom nivou i pacijenti s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde imaju privilegovani (VIP) status prilikom prijema u ovaj centar.

Smatram da izjava direktora Čengića ne doprinosi nastavku dobre saradnje a posebno što direktor, prilikom slanja ovog pisma i zloupotrebom društvenih medija, nije poštovao hijerarhiju, odnosno što je izostala komunikacija sa kantonalnim Ministarstvom zdravstva, Kantonalnom bolnicom, a u konačnici i sa osnivačem ove javne ustanove“– stoji u izjavi ministra Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniza Halilovića.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr.Nermina Kamenica takođe se ograđuje od istupa direktora Doma zdravlja Goražde te demantuje da pacijenti čekajući test umiru.

To nije u nadležnosti direktora, jer svi takvi pacijenti se upućuju u Kantonalnu bolnicu gdje se zbrinjavaju i mi imamo puteve već uspostavljene za takve pacijente u hitnosti, COVID operacionu salu i COVID salu za trudnice. Našu dugogodišnju uspješnu saradnju sa KCUS potvrđuje uspješno liječenje upućenih pacijenata i naši uposleni koji se edukuju na specijalizacijama i edukacijama. Demant je i potvrda jučerašnjih hitnih rezultata testa za 5 pacijenata i trudnice“– navodi se u demantu direktorice Kantonalne bolnice.

Reagovao je i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović koji ističe da u nastojanju osiguranja visokog nivoa zdravstvene zaštite osiguranika na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Zavod već duži period ima uspješnu poslovnu saradnju sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, te da se potpisanim Ugovorom o međusobnim odnosima u pružanju usluga obezbjeđuje adekvatna zdravstvena zaštita za sve pacijente s područja ovog kantona.

Želimo posebno naglasiti dobru saradnju i koordinaciju za vrijeme COVID 19, pored usluga koje su pružali blagovremeno i testirali naše osiguranike. Također, želimo napomenuti da su ispoštovane sve odredbe ugovora o međusobnim odnosima u pružanju usluga zdravstvene zaštite te da je pacijentima s područja našeg Kantona omogućena kvalitetna zdravstvena zaštita“– stoji u izjavi direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.