• OBJAVLJENO: 08.07.2020.
U Kantonalnoj bolnici Goražde potpisan ugovor o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji Hemodijaliznog centra
Velika radost za dijalizne pacijente i građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

U Kantonalnoj bolnici Goražde danas je potpisan ugovor o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji Hemodijaliznog centra, čime je realizacija ovog veoma značajnog projekta ušla u završnu fazu.

Ugovor u vrijednosti od 704.000 KM sa odabranim izvođačem radova, firmom „Kaja Company“ iz Goražda, u prisustvu premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće i kantonalnog ministra zdravstva Eniza Halilovića, potpisala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Nermina Kamenica.

„ Hemodijalizni centar je veliki uspjeh za građane Goražda. Imat imat ćemo najsavremeniji hemodijalizni centar tako da pacijenti neće više putovati na relaciji Goražde-Sarajevo-Goražde četiri sata, koje ih je još dodatno iscrpljivalo. Zahvaljujem se Vladi i Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji su prepoznali problem dijaliznih pacijenata. Zahvaljujem se svim donatorima na upućenim donacijama i svima koji će učestovati u realizaciji ovog velikog uspjeha, uspostave Hemodijaliznog centra Kantonalne bolnice Goražde“ – kazala je nakon potpisivanja ugovora direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim. dr. Nermina Kamenica.

Uspostava Hemodijaliznog centra je jedan od prioritetnih projekata na čijoj je realizaciji Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde intezivno radila posljednjih godinu dana, kaže premijerka BPK Goražde Aida Obuća te naglašava da je zadovoljstvo utoliko veće što su rezultati tog rada današnjim činom sve vidljiviji.

„ Ovo je veoma važan projekat za sve nas, a posebno za naše sugrađane, dijalizne pacijente. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde svojim angažmanom, sredstvima iz budžeta kao i obezbjeđenjem donatorskih sredstava, uradila je mnogo na poboljšanju zdravstvenih usluga na području cijelog kantona, posebno usluga Kantonalne bolnice. Nastojat ćemo da liječenje pacijenata van kantona svedemo na minimum ulažući u zdravstveni sektor, u našu bolnicu, a na taj način i zdravstvene usluge učinit ćemo dostupnim svim građanima našeg kantona“- poručila je premijerka BPK Aida Obuća.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Enver Kodžaga, predstavnik 11  dijaliznih pacijenata iz Goražda koji je izjavio da je ovo je veliki dan za dijalizne bolesnike te da ga nažalost mnogi od njih nisu dočekali.

„ Evo, konačno poslije 20 godina, ova Vlada je sa direktoricom bolnice našla načina i sredstva da se napravi taj dijalizni centar. Borimo se za život svaki dan. Evo, na ovoj vrućini valja otići u Sarajevo; u najluksuznijem autu čovjek kad ode i kad se vrati umoran je, a ne da odemo, uradimo dijalizu i vratimo se takvi umorni, ponovo se moramo voziti 12o kilometara nazad. Uglavnom, teško je ali eto, valjda će Bog dati da se jednom i ovo završi i da se počne normalno dolaziti na dijalizu i odlaziti“-  kazao je predstavnik dijaliznih pacijenata Enver Kodžaga.

Prema riječima ministra Eniza Halilovića, za sufinansiranje ovog projekta u budžetu kantonalnog Ministarstva zdravstva obezbijeđeno je 260.000 KM, a dio sredstava obezbijedit će se i kroz realizaciju „korona“ zakona.

Zahtjevu Vlade BPK odazvalo se i Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje je  početkom ove godine za uspostavu Hemodijaliznog centra uplatilo 50.000 KM. Aparate za dijalizu koji su već isporučeni Kantonalnoj bolnici obezbijedili su Ambasada Narodne Republike Kine u BiH i  NLB banka d.d. Sarajevo, a u nabavci još jednog dijaliznog aparata uplatom sredstava u iznosu od 30.000 učestvuje i BH Telecom.

Ostatak sredstava, uz pomoć Vlade BPK Goražde i donatora, obezbijedit će Kantonalna bolnica Goražde.

Rok za završetak radova na rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde je četiri mjeseca.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.