• OBJAVLJENO: 16.07.2020.
Zasjedao Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje koronavirusa
Apel građanima da se ponašaju odgovorno; u suprotnom uvođenje restriktivnih mjera

Krizni štab Ministarstva zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na sjednici održanoj juče razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju u našem Kantonu.

Razmatrani su sedmični izvještaji domova zdravlja, Kantonalne bonice i Zavoda za javno zdravstvo.

Prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo, došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije  u cijeloj zemlji i u našem Kantonu. Juče je na području  BPK Goražde bilo aktivno 36 slučajeva pozitivnih na koronavirus, dvije osobe hospitalizovane su u klinici Podhrastovi u Sarajevu, a zabilježena su i tri smrtna slučaja, dva u Goraždu i jedan u Prači.

Danas se broj zaraženih popeo na 38. U kućnoj izolaciji trenutno se nalazi 178 osoba .

Takođe, Krizni štab razmatrao je i zaključak Vlade BPK Goražde u kojem se zbog pogoršanja epidemiološke situacije traži pojačan nadzor inspekcije i Ministarstva unutrašnjih poslova na provođenju i poštivanju mjera koje su i dalje na snazi.

Prema riječima predsjednika Kriznog štaba, ministra zdravstva Enisa Halilovića, Štab je prihvatajući zaključak Vlade zatražio od Kantonalne inspekcije i Ministarstva unutrašnjih poslova inteziviranje rada na terenu kako bi se spriječilo nepoštivanje naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba zdravstva .

Podsjeća da su i dalje na snazi 38 naredbi i preporuka koje je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva. Neke od njih su zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom i 300 osoba u otvorenom prostoru, obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, te preporuka starijim osobama da ograniče svoje kretanje i pridržavaju se propisanih mjera.

Uz apel građanima, posebno osobama koje se nalaze u izolaciji da se ponašaju odgovorno, jer štiteći sebe i svoje zdravlje štite i druge, Krizni štab je upozorio naše sugrađane da će poduzeti i restriktivnije mjere ako se zabilježi povećan broj prekršaja, kao i dalje pogoršanje epidemiološke situacije na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.