• OBJAVLJENO: 14.09.2005.
U Goraždu 13.09. 2005. godine održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije BiH. Najviši dužnosnici ove stranke i vlasti BiH sastali se sa Premijerom BPK-a Goražde

Podržane mjere pomoći Vlade F BiH i Kantona Sarajevo Bosansko-podrinjskom kantonu

Jedna od tačaka sjednice Predsjedništva SDA BiH bila je i Informacija o aktuelnoj situaciji na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Jugoistočnoj Bosni koju je izložio član Predsjedništva SDA BiH i Premijer BPK-a Goražde Salko Obhođaš. O ovom kantonu razgovarano je i u svjetlu Rezolucije o Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde usvojene na nedavno održanom IV kongresu SDA BiH za čiju realizaciju su zaduženi članovi i nosioci vlasti iz reda ove vladajuće političke partije.

Prije sjednice Predsjedništva SDA BiH, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, Premijer Federacije Ahmet Hadžipašić, Premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, kao i nekoliko federalnih ministara, održali su sastanak sa Premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Salkom Obhođašem, kojem su prisustvovali i poslanici u Parlamentu Federacije BiH dr. Alija Begović i Fehim Pleh.
Tom prilikom, najviši dužnosnici BiH i Federacije još jednom su iskazali svoju podršku Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, kome, kako je naglašeno, treba pomoći da postane politički, privredni i kulturno – obrazovni centar Gornjedrinske regije, kao i centar koji bi pomogao i ubrzao povratak izbjeglih i raseljenih lica u Istočnu Bosnu.
Prema riječima Premijera Federacije Ahmeda Hadžipašića, podrška federalne
Vlade ovom kantonu u idućoj godini ostaće na istom nivou, što znači da će grant Vlade Federacije BPK-u Goražde i dalje iznositi 7 i po miliona KM. Federalna Vlada biće uključena u izgradnju mosta na Osanici, a u idućoj godini realan je i početak poslova na realizaciji projekta izgradnje MHE „Osanica“ .
Kroz razne projekte sufinansiranja, Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i njenim ministarstvima pomoći će i ostala federalna ministarstva kao i Vlada Kantona Sarajevo po ugledu na već oprobane i primjenjene metode. Ova saradnja posebno je značajna u oblasti socijalne zaštite, oblasti izbjeglih i raseljenih lica, privrede, boračke politike i obrazovanja.
U tom smislu, kako je ministrima u Vladi BPK-a Goražde obrazložio Premijer Obhođaš, do kraja ove godine kantonalna ministarstva sačiniće i potpisati protokole o saradnji sa resornim federalnim i ministarstvima Kantona Sarajevo. Protokoli o saradnji sa programima i projektima biće uvršteni u prijedloge njihovih budžeta za 2006. godinu , a ako budu usvojeni, ova konkretna pomoć Vlade Federacije i Vlade Kantona Sarajevo omogućiće bolje uslove za rad Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, odnosno, više prostora i sredstava za jačanje privrede i poboljašanje životnog standarda stanovništva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.