• OBJAVLJENO: 23.07.2020.
Implementacija Zakona o ublažavanju negativnih posljedica izazvanim stanjem nesreće BPK Goražde
200.000 KM za sufinansiranje i finansiranje projekata zdravstvenih ustanova s područja Kantona

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća potpisala je danas ugovore sa predstavnicima zdravstvenih ustanova s području našeg kantona, čiji projekti će biti sufinansirani u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih posljedica izazvanim stanjem nesreće BPK Goražde. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović.

Za sufinansiranje zahtjeva i projekata javnih zdravstvenih ustanova s područja našeg kantona Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde odobrila je 200.000 KM koja će se isplatiti sa namjenskog podračuna Vlade BPK Goražde pod nazivom „Podračun za saniranje posljedica usljed pandemije (COVID-19)”.

Najveći dio sredstava, 170.000 KM,  odobren je Kantonalnoj bolnici Goražde. Za projekte poboljšanja i zaštite zdravlja stanovništva od posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 te nabavku medicinske i dijagnostičke opreme domovima zdravlja u općinama Pale i Foča u Federaciji BiH odobreno je 15.000, odnosno 8.000 KM.

Sufinansiraće se i projekti Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde koji se odnose na realizaciju aktivnosti promocije zdravlja  sa aspekta pojave virusnih pandemija, te nabavku opreme i dezinfekcionih  sredstava za zaštitu od koronovirusa u ukupnom iznosu od 7.000 KM.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, opredjeljenje Vlade je ojačati kapacitete zdravstvenih ustanova s područja našeg kantona s ciljem pružanja što kvalitetnijih usluga svim građanima.

„Nakon donosene odluke o odobravanju prijedloga zahtjeva -projekata javnih zdravstvenih ustanova s područja BPK Goražde koji su aplicirali na javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava planiranih za saniranje posljedica pandemije (COVID-19) u oblasti zdravstva, danas smo potpisali ugovore sa zdravstvenim ustanovama o odobravanju finansijskih sredstava za sufinansiranje njihovih projekata. Za implementaciju odobrenih projekata Vlada BPK Goražde izdvojila je 200.000 KM  pomoći zdravstvenom sektoru, a najveći dio  finansijskih sredstava izdvojen je za implementaciju projekata  JZU Kantonalna bolnica Goražde. Pored ove podrške, Vlada BPK Goražde će i dalje, u skladu sa finansijskim mogućnostima, u kontinuitetu raditi na poboljšanju kapaciteta zdravstvenih ustanova s područja našeg kantona“,  kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Riječi zahvalnosti Vladi BPK Goražde i resornom ministarstvu na opredjeljenju da implementira ovako značajne projekte uputio je direktor JU Dom zdravlja Ustikolina prim.dr. Alija Begović.

„Mi smo aplicirali sa nekoliko projekata i veći dio njih je prihvaćen. Zahvalan sam na pomoći koja će vrlo brzo biti implementirana koliko to dopuštaju zakoni o javnim nabavkama. Moram zaista pohvaliti Vladu u ovom sazivu i mislim da izuzetno prate zbivanja u zdravstvenom sistemu, ne samo što se tiče situacije sa COVID-om već i ranije. Naš dom zdravlja je od ove vlade dobio biohemijski analizator , čiji nedostatak je bio veliki problem za rad, a mi nismo imali sredstva da to nabavimo“-riječi su direktora Begovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.