• OBJAVLJENO: 23.07.2020.
Press konferencija premijerke BPK Goražde i ministara za privredu i finansije
Bosansko-podrinjski kanton među prvim kantonima koji je implementirao Zakon o ublažavanju negativnih posljedica izazvanim stanjem nesreće

Implementacija Zakona  o ublažavanju negativnih posljedica izazvanim stanjem nesreće BPK Goražde, kada je riječ o podršci privrednim subjektima, u završnoj je fazi, a Bosansko-podrinjski kanton prvi je kanton u Federaciji BiH koji je u potpunosti ispunio svoje obaveze prema ovom zakonu- rečeno je na današnjoj press konferenciji koju je organizovala premijerka BPK Goražde Aida Obuća, sa ministrima za privredu i finansije Mensadum Arnautom i Esadom Kanlićem.

Okončana je procedura po javnim pozivima za subvencioniranje privrednih subjekata čiji rad je bio zabranjen naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite pojavom pandemije koronavirusa COVID-19, a sredstva na računima korisnika bit će operativna do kraja sedmice.

Sredstva sa sufinansiranje polovine minimalne neto plaće za mjesec mart te sufinansiranje minimalne neto plaće za mjesec april  su već isplaćena, dok će sredstva za sufinansiranje minimalne neto plaće za mjesec maj biti isplaćena već sa sutrašnjim danom.

„Danas je počela isplata za sedamnaest privrednih subjekata koji su ispunili uslove za subvencioniranje minimalne plaće za mjesec maj, a već sutra ćemo to učiniti i za obrtnike. Ukupan iznos sredstava koji će biti izdvojen po  ovom osnovu jeste oko 255.000KM, a njihovom isplatom ćemo u potpunosti ispuniti zakonsku obavezu koju smo preuzeli.  Ako se uzme u obzir da se ta subvencija daje po jednom radniku, to znači da su privredni subjekti za ova dva i mjeseca i nešto više dobili preko 1.100 KM, što smatramo da je značajna podrška u ovim teškim vremenima“-kazala je na press konferenciji premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U skladu sa Zakonom  o ublažavanju negativnih posljedica izazvanim stanjem nesreće BPK Goražde, podrška će se pružiti i privrednim subjektima čiji rad nije bio zabranjen naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite, ali su zbog situacije izazvane koronavirusom imali otežano poslovanje.

„Okončan je javni poziv za dodjelu sredstava za subvencioniranje plaće do visine minimalne plaće za mjesec april, na koji su mogli da se prijave privredni subjekti čiji rad nije bio zabranjen naredbama, ali su zbog situacije izazvane virusom korana imali pad prihoda u mjesecu aprilu 2020.godine, u odnosu na mjesec april 2019.godine. Komisija već otvara prispjele aplikacije i trenutno raspolažemo sa podatkom da je u drugom javnom pozivu apliciralo oko 58 privrednih subjekata i preko 80 obrntika. Iznos sredstava koji je ostao iza prvog javnog poziva je negdje oko 420.000KM i  biće na raspolaganju ovim korisnicima“-riječi su ministra za privredu Mensada Arnauta.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.