• OBJAVLJENO: 14.09.2005.
Privredna manifestacija “Dani jabuke” u Goraždu od 22. do 24. septembra

Vlada BPK-a Goražde podržala manifestaciju sa 8000,00 KM !
U Goraždu će se od 22. do 24. septembra 2005. godine održati privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke „na kojoj je svoje učešće potvrdilo više od 35 velikih organizacija iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene proizvodnje.
Za razliku od prošle godine kada je ovu manifestaciju po prvi put organizovala i ustanovila Vlada BPK-a Goraže, odnosno njeno Ministarstvo privrede, organizator ovogodišnje manifestacije sajamskog karaktera je Udruženje privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke“, specijalno formirano za ovu priliku. Organizacioni odbor od 11 članova na čijem čelu se nalazi direktor ZZ „Agropodrinje“ iz Goražda Mirsad Hubanić, čini posljednje pripreme za početak ove u BiH jedinstvene manifestacije, koju je sa iznosom od 8000,00 KM već podržala Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, dok se očekuje i podrška Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i mnogobrojnih partnera ovog sajma.
Svečano otvaranje manifestacije „Dani jabuke“ planirano je za četvrtak 22.septembra u 11.30 u Gradskoj dvorani. Od planiranih sadržaja ove manifestacije izdvajamo: izlaganje i prezentaciju repromaterijala, opreme, mehanizacije i gotovih proizvoda iz oblasti voćarske proizvodnje, stručna savjetovanja i okrugle stolove pod pokroviteljstvom Poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva, prezentaciju projekata vladinih i nevladinih organizacija za podršku poljoprivredi, kao i komercijalne susrete i prezentacije, među kojima su i susreti privrednika sa predstavnicima resornih ministarstava Vlade kantona i Vlade Federacije BiH.
Po svojoj strukturi, dakle, ovaj sajam biće promocioni, izložbeni i edukativni, a na kraju će, uz prigodan kulturno-zabavni program, najuspješnijim voćarima sa područja BPK-a Goražde, kao i proizvođačima sa najboljim izložbenim eksponatima iz oblasti primarne biljne proizvodnje i prehrambene industrije biti dodjeljene diplome i priznanja.
Cilj i namjera organizatora je da ova manifestacija postane tradicionalna, te da Goražde i cijeli kanton u regionalnim i međunarodnim okvirima bude prepoznat kao jedan od najvažnijih centara u proizvodnji voća u Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu raspoložive resurse (konfiguraciju terena, agroekološko-klimatske prilike, kadrovske potencijale i tradiciju), ovom kraju može se ,uistinu , vrlo brzo vratiti ugled i status u oblasti voćarstva koje je imalo prije stotinu i više godina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.