• OBJAVLJENO: 30.07.2020.
Premijerka BPK Goražde razgovarala o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo
Vlada BPK Goražde će dati punu podršku svim nadležnim organima kao i zdravstvenim institucijama, ali će zahtijevati i odgovornost svih onih koji u tom lancu aktivnosti zakažu

S obzirom na činjenicu da je na prostoru BPK Goražde došlo do pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je danas sastanak sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medinom Bičo kojem je prisustvovao i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Haliović, koji ujedno obnaša funkciju predsjednika Kriznog štaba.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, na području našeg kantona pozitivnih osoba na koronavirus je 53 ,dok se  pod zdravstvenim nadzorom nalazi  189 osoba. Osam zaraženih osoba nalazi se na liječenju u KCUS,  a dvije osobe hospitalizirane su u Kantonalnoj bolnici Goražde.

Kako je istaknuto, na području našeg kantona do sada je zabilježeno šest smrtnih slučajeva što predstavlja jako zabrinjavajući statistički podatak jer incidenca oboljevanja iznosi 225 na 100.000 stanovnika, a stopa smrtnosti je na ovaj broj 25. Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, Vlada će pružiti punu podršku aktivnostima koje imaju za cilj spriječavanje širenja pandemije, ali i tražiti odgovornosti svih onih koji zakažu ka postizanju tog cilja. Između ostalog,pružit će finansijsku  podršku za rekonstrukciju i adaptaciju Đačkog doma u Goraždu  za uspostavu izolatorija, te putem resornog ministarstva u narednoj godini obezbijediti sredstva za specijalizaciju jednog neophodnog infektologa.

„Složili smo se  da jedino odgovornošću svih nas na području BPK Goražde možemo spriječiti širenje pandemije COVID-19. Ovom prilikom želim da apelujem na sve građane BPK Goražde da prije svega poštuju preporuke kako Federalnog, tako i Kantonalnog kriznog štaba te zahtijevamo od svih onih unutar sistema BPK Goražde koji imaju nadležnost da kontrolišu sprovođenje tih preporuka, da svoj rad  inteziviraju, kako bismo spriječili širenje pandemije COVID-19. Ono što posebno želim istaći jeste da će Vlada BPK Goražde sa svoje strane dati punu podršku svim nadležnim organima kao i zdravstvenim institucijama, ali će zahtijevati  i odgovornost svih onih koji u tom lancu aktivnosti zakažu“-kazala je premijerka Obuća.

Kako je ovom prilikom istaknula direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo, posebno teška epidemiološka situacija je na području Grada Goražde i općine Foča u FBiH. S obzirom da su ispred nas predstojeći praznici Kurban Bajrama, sa sastanka je upućen apel svim građanima da se odgovorno ponašaju, poštujući preporuke kriznih štabova kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.