• OBJAVLJENO: 02.08.2020.
U Foči obilježena godišnjica stradanja oko 3.000 civila iz ovog grada i njegove okoline
“Imamo puno pravo, obavezu i odgovornost prema žrtvama da ovo što se dešavalo u Foči nazovemo pravim imenom, genocidom, da zahtijevamo od institucija da rade svoj posao i da zločinci odgovaraju za svoje zločine”…

Okupljanjem na Karlovom mostu, kojeg protjerani Fočaci nazivaju mostom stradanja, te bacanjem ruža u rijeku Drinu, u Foči je obilježena godišnjica stradanja oko 3.000 civila iz ovog grada i njegove okoline.

Dan sjećanja na sve fočanske šehide organizovalo je Udruženje žrtava rata “Foča 92-95“, a obilježavanju je između ostalih prisustvovao potpredsjednik  Republike Srpske  Ramiz Salkić, predsjednik Skupštine Opštine Foča Izet Spahić  te premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

U svom obraćanju pozvala je pravosudne institucije da rade svoj posao, kako bi zločinci koji su počinili zločin bili procesuirani.

„Ovo je bol svih Bošnjaka i Bošnjakinja, posebno onih koji su odrasli na Drini i proveli ovdje period ‘92-‘95. i znaju šta se ovdje dešavalo. Imamo puno pravo, obavezu i odgovornost prema žrtvama da ovo što se dešavalo u Foči nazovemo pravim imenom, genocidom, da zahtijevamo od institucija da rade svoj posao i da zločinci odgovaraju za svoje zločine. Istrajat ćemo na putu do pravde“ poručila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Prema podacima Udruženja žrtava rata “Foča 92-95” u ovom je gradu ubijeno oko 3.000 bošnjačkih civila, na stotine žena, djevojaka i djevojčica je silovano, ostali su prognani, njihove kuće spaljene, te sistematski uništavani tragovi njihovog postojanja na ovom području.

Članice udruženja nosile su transparent na kojem je ispisano “Foča 1992-1995- mjesto zločina ima svoj vlastiti život. Ono pamti nedjela. Kad god čovjek počini zločin, Bog pronađe svjedoka, svaki skriveni zločin ima svog izvjestitelja”, dok je na ogradi željeznog mosta preko Drine postavljen pano sa imenima 627 građana Foče za kojima se još traga.

Nakon spuštanja ruža u Drinu, u Aladža džamiji proučeni su jasin i dova za sve nevino ubijene Bošnjake iz ovog grada.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.