• OBJAVLJENO: 17.09.2005.
U povodu 18. septembra –Dana BPK-a Goražde i Općine Goražde organizovan prijem za predstavnike boračkih udruženja

Svečana prilika iskorištena za razgovor o problemima

Ovim prijemom započelo je obilježavanje 18.septembra –Dana BPK-a Goražde i Općine Goražde, u okviru kojeg će se održati niz prigodnih svečanosti, kulturnih i sportskih aktivnosti, kako to i dolikuje ovom najznačajnijem datumu u istoriji grada Goražda i ovog kantona.
Ovim prijemom započelo je obilježavanje 18.septembra –Dana BPK-a Goražde i Općine Goražde, u okviru kojeg će se održati niz prigodnih svečanosti, kulturnih i sportskih aktivnosti, kako to i dolikuje ovom najznačajnijem datumu u istoriji grada Goražda i ovog kantona. Iako je ovaj prijem bio svečanog karaktera, okupljanje ovim povodom iskorišteno je da se iznesu problemi sa kojima se sureću boračka udruženja.
Niz zamjerki od predstavnika Udruženja RVI i Udruženja porodica šehida upućen je na skupštinski Kalendar značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina kojeg je usvojila Skupština kantona u ranijem mandatu i u kojem se ne nalaze oni datumi čije obilježavanje su predložila ova udruženja. Ovaj zahtjev moraće se kako je obrazloženo, uputiti Skupštini na razmatranje jer je to jedini put da
se ovaj problem riješi.
Komentarisana je i odluka Predsjedništva Udruženja demobilisanih boraca da iz protesta ne prisustvuju ovom prijemu, jer ih prema njihovom navodu, Premijer više od pola godine ne želi primiti, a ni Odbor za obilježavanje značajnih datuma u svoj program nije uvrstio otkrivanje spomen-ploče pripadnicima 43. drinske brigade.
Premijer BPK-a Goražde smatra da je ovo pitanje preuveličano jer se svi problemi prema njegovim riječima, trebaju prvo rješavati na nivou Ministarstva za boračka pitanja, a ako to ne mogu, tek onda proslijeđivati njemu..
„Nema razloga da se izbjegava razgovor sa bilo kim i o bilo kom problemu, samo se treba poštovati red i sistem, „ – kazao je ovom prilikom Premijer Obhođaš.
Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma , kako je kazala ministrica za boračka pitanja i predsjednica ovog Odbora Nermana Sofović, na vrijeme je uputio javni poziv svim organizacijama i udruženjima da kandiduju svoje programe za obilježavanje 18. septembra, kako bi se na što svečaniji i ljepši način obilježio ovaj praznik. Udruženje demobilisanih boraca svoj zahtjev uputilo je kada je program već bio sačinjen i kad su već poslane pozivnice za obilježavanje ovog datuma, pa je tako bezrazložno nekog uvjeravati zašto njihov prijedlog nije uvršten .
Obilježavanje 18. septembra –dana BPK-a Goražde i Općine Goražde nastavljeno je polaganjem cvijeća na Spomen obilježje braniocima Goražda i obilaskom šehidskih mezarja, a svečana sjednica Skupštine BPK-a Goražde i Općinskog vijeća Općine Goražde, kao i svečana Akademija održaće se 18.septembra , na dan oslobođenja Goražda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.