• OBJAVLJENO: 22.08.2020.
Obilježene godišnjice pogibije visokih političkih i vojnih zvaničnika Okruga Goražde i Sinana Žuge, istinskog heroja odbrane ovih prostora
Ne smijemo zaboraviti istinske heroje

U Goraždu je danas obilježena 25. godišnjica pada helikoptera u mjestu Gornje Bare kod Prače i pogibije visokih političkih i vojnih zvaničnika Okruga Goražde.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mezarju u haremu Sinan-begove džamije, delegacije Koordinacije boračkih udruženja i kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja predvođene ministrom Edinom Aganovićem, kao i članovi porodica odale su počast poginulima te evocirali uspomene na ovaj tragični događaj.

U mjestu Gornje Bare kod Prače, u noći između 21. i 22. augusta 1995. godine, u eksploziji helikoptera koji je iz Zenice letio za Goražde poginuli su Esad Ohranović, predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde, Ismet Osmanović, predsjednik ratnog Predsjedništva općine Rogatica, Selver Sijerčić, načelnik tehničke službe 81. divizije Armije RBiH, Nermin Šenderović, oficir Generalštaba Armije BiH, Kemal Hrvo, pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lahke brigade i Rasim Mašić, zamjenik komandira čete Vojne policije 81. divizije Armije BiH.

Abduselam Sijerčić, ratni komandant 31. drinske udarne brigade (DUB) ističe da je to bila velika tragedija za sve u opkoljenom Goraždu, posebno što je većina tih ljudi obavljala značajne funkcije unutar vojnih i civilnih struktura i svi koji su ih poznavali znali su koliko su voljeli i dali za ovaj grad.

Ističe da danas malo ko zna kolika je bila njihova žrtva, ali i tragedija za cijeli grad i one koji su očekivali njihov povratak i pomoć koja je trebala da stigne s njima.

” Nama ostaje da i dalje obilježavamo ovaj datum i da ne zaboravljamo njihov doprinos”, riječi su Abduselama Sijerčića Pelama.

Esad Ohranović i Ismet Osmanović dobitnici su “Srebrnog štita“, dok su Selver Sijerčić, Nermin Šenderović, Kemal Hrvo i Rasim Mašić posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“.

Delegacija Ministarstva za boračka pitanja i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja s prostora BPK Goražde danas su u mjestu Osanica kod Goražda obilježili i 28. godišnjicu pogibije istinskog heroja odbrane ovih prostora Sinana Žuge.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, članovi porodice i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja, prijatelji i saborci prisjetili su se ovog istinskog heroja koji je poginuo na današnji dan 1992. godine u bici za Osanicu, u vrijeme operacije “Krug“, odnosno oslobađanja lijeve obale rijeke Drine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.