• OBJAVLJENO: 24.08.2020.
Implementacija Zakona o ublažavanju negativnih posljedica izazvanim stanjem nesreće BPK Goražde-potpisani ugovori sa menadžmentom privrednih kompanija
„Posebno sam ponosna na činjenicu da smo uspjeli unutar Zakona reagovati prema svim privrednim subjektima i dodijeliti im određenu vrstu pomoći“…

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća potpisala je danas ugovore sa mendažmentom kompanija o korištenju i namjenskom utrošku sredstava odobrenih po javnom pozivu Ministarstva za privredu, u skladu sa Zakonom i  Programom za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće BPK Goražde.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar za privredu BPK Mensad Arnaut.

U skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih posljedica izazvanim stanjem nesreće BPK Goražde, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i resorno ministrarstvo pružili su podršku i onim privrednim subjektima čiji rad nije bio zabranjen naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite u cilju suzbijanja širenja pandemije virusa COVID-19, ali su usljed posljedica pandemije imali otežano poslovanje te samim tim zabilježili pad prihoda u ovoj godini u odnosu na isti period 2019. godine.

Po ovom osnovu, iz Budžeta BPK dodijeljeno je 370.000 KM za 52 privredna subjekta, koji zapošljavaju 1 878 radnika te 83 obrta sa 128 radnika.

Danas su potpisani ugovori sa tri privredna subjekta, a naknadno će na adrese ostalih privrednih subjekata biti dostavljeni ugovori.

Kako ističe premijerka BPK Goražde Aida Obuća,  isplata ovih sredstava trebala bi se očekivati još u ovoj sedmici.

„ Zakon o ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom je temporalnog karaktera i njegovo trajanje je do 31. avgusta 2020.godine. Danas se završava javni poziv za preostali dio sredstava, oko 60.000 KM, koja su namijenjena registrovanim, samostalnim poljoprivrednim proizvođačima i privrednim subjektima čija je primarna djelatnost turizam i ugostiteljstvo, s obzirom na činjenicu da smo svjesni da i ova grana privrede ima jako puno poteškoća u poslovanju pojavom pandemije COVID-19. Ono na što sam posebno ponosna jeste činjenica da smo uspjeli unutar Zakona reagovati prema svim privrednim subjektima i dodijeliti im određenu vrstu pomoći. Ovo je jedan početak, a nadam se da ćemo do kraja godine imati još ovakvih akcija“- naglasila je premijerka Obuća.

Direktor firme „Prevent“ Goražde Nermin Mujezinović, jedan od potpisnika ugovora zahvalio se Vladi BPK na podršci u poslovanju ove firme, koje je u vrijeme pandemije bilo naročito ugroženo.

„Poznato je da je u svijetu najviše pogođena automobilska industrija i samim tim i naša firma „Prevent“. U jednom momentu smo imali pad prometa i do 70 posto u odnosu na isti period 2019. godine. Sposobnošću našeg menadžmenta, mi smo se preorjentisali na rad zaštitne opreme, jer bilo nam je bitno spasiti sva radna mjesta, što smo uspjeli, a što je najbitnije. Prije svega, želim da se zahvalim Vladi BPK Goražde na podršci našem poslovanju“- ističe direktor Mujezinović.

Zahvalnost Vladi iskazao je i Lepenica Sinan, vlasnik firme Lepenica Company d.o.o. iz Goražda.

„ Dobili smo određena sredstva koja nam puno znače u narednom poslovanju . Virus COVID-19 je između ostalog djelatnost trgovine dobro ugrozio zbog onemogućenog kretanja ljudi i roba. Mi smo uspjeli da zadržimo broj radnika pored otežanog poslovanja, mada u kontinuitetu imamo pad prometa, iz mjeseca u mjesec. Ovaj vid podrške nam mnogo znači, a sredstva će nam dobro doći za nabavku nove opreme i za izmirivanje nagomilanih obaveza“, kaže Sinan Lepenica.

Za podršku privrednim subjektima i obrtima do sada je iz budžeta izdvojeno 624.912KM.

„Ako sumi od 640.000 KM koliko je prema Zakonu o ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom izdvojeno za ove subvencije, dodamo i iznos od preko 36.000 KM koji je implementiran prije donošenja zakona a ticao se subvencije pola neto plaće za mjesec mart za one privredne subjekte kojima je u tom periodu bio zabranjen rad, doći ćemo do podatka da će  blizu  700.000 KM iz budžeta BPK Goražde dato kao direktna pomoć privrednim subjektima s područja našeg kantona“, naglasila je premijerka Aida Obuća, nakon potpisivanja ugovora u zgradi Vlade BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.