• OBJAVLJENO: 28.08.2020.
Delegacija Vlade Kantona Sarajevo sa premijerom Mariom Nenadićem boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BPK Goražde
Potpisan Protokol o saradnji dva kantona

Cijeneći značaj privrednog, ekonomskog, kulturnog i drugog povezivanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa Kantonom Sarajevo, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić  potpisali su danas u Goraždu  Protokol o saradnji ova dva kantona kojim su definisane čvrste osnove za zajedničke aktivnosti  koje  imaju  za cilj poboljšanje privrednog i društvenog razvoja našeg kantona te kreiranje zajedničkih politika.

Riječ je o obnovljenom protokolu, s obzirom da su ova dva kantona i u prethodnom periodu imala veoma dobru saradnju, a potpisivanju su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo Jasmin Halebić te ministri u Vladi BPK Goražde

 „To je nastavak dobre saradnje, jer naša veza su naši ljudi i narodi, privredni interesi te interesi u oblasti zdravstva, posebno u situaciji izazvanoj pojavom pandemije koronavirusa.  Naši odnosi mogu biti još bolji, a naše veze stabilnije kako bismo pomogli jedni drugima. Mi smo danas ukratko analizirali koja je to pomoć i saradnja koju smo prethodnih godina i tokom ove godine imali između dva kantona. Razgovarali smo o projektima koje možemo unaprijediti i koje možemo u vrlo kratkom roku realizirati u interesu građana oba kantona. Ti projekti dolaze iz oblasti privrede, zaštite okoliša, turizma, a imamo i projekte koji se odnose na oblast zdravstva i pravosuđa. Dakle, puno je projekata koje planiramo realizirati“, izjavio je Nenadić.

 

Dodao je kako će projekti biti konkretizovani na zajedničkoj sjednici vlada Kantona Sarajevo i BPK Goražde planiranoj do kraja narednog mjeseca u Goraždu ili  Sarajevu.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je ovom prilikom značaj saradnje za Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

„Uvijek smo imali podršku Kantona Sarajevo i to smo danas i konkretizirali potpisivanjem ovog protokola, a ono što me dalje raduje jeste da će se u skorijoj budućnosti održati zajednička sjednica vlada Kantona Sarajevo i BPK Goražde, gdje ćemo se konkretnije pozabaviti  projektima koji su od interesa za naš kanton i Kanton Sarajevo te naći zajedničko finansiranje tih projekata. To su uglavnom projekti započeti u 2020.godini, a koji se tiču raznih oblasti, kao što su zdravstvo, socijalna politika, projekti iz oblasti Ministarstva za boračka pitanja i privrede, koja je naročito zanimljiva u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa, ali mi ćemo sve te projekte, kao što je rekao i premijer Nenadić, konkretizirati na našoj zajedničkoj sjednici i onda ćemo o svemu blagovremeno obavijestiti javnost“, kazala je Obuća.

Delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo skupa sa svojim domaćinima položila je cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda te odala počast najmlađim žrtvama proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.