• OBJAVLJENO: 21.09.2020.
U okviru obilježavanja 18.septembra, Dana oslobođenja /Dana BPK Goražde i Grada Goražde
Održan prvi planinarski pohod “Tragom oslobodilaca”

Planinarski klub “Goražde-Maglić” Goražde bio je organizator pohoda pod nazivom „Tragom oslobodilaca“ koji je nedjelju, 20.septembra održan u okviru obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja /Dana BPK Goražde i Grada Goražde.

Nakon što su položili cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda, učesnici pohoda su uz poštivanje epidemioloških mjera krenuli stazama oslobodilaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji su Goraždu i njegovoj okolini donijeli prvu slobodu od agresora 18.septembra 1992.godine.

Pohod je krenuo iz sela Dražmilo, odakle su 15.08.1992.godine jedinice 1. i 31.drinske brigade Armije Republike BiH, u operaciji „Krug“, krenule u oslobađanje Goražda.

Učesnike pohoda na slavne dane odbrane podsjetili su neposredni sudionici ovih borbenih operacija u historijskom satu održanom na Crijetežu. Tu su se susreli i sa radio amaterima, učesnicima takmičenja u radiogonometriji „IARU 1 Region VHF Contest“  koje je u subotu i nedjelju, u organizaciji Radio kluba „Drina“ Goražde, održano na Crijetežu. Ne treba takođe zaboraviti ni veliki doprinos radio amatera u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, pa je ovo bila prilika da se nešto nauči i o njihovom nadasve humanom i zanimljivom pozivu.

Nakon Crijeteža, učesnici pohoda su nastavili put preko prevoja Hranjen i Jarovića, te se spustili u Podranjen.

Među učesnicima prvog planinarskog pohoda „Tragom oslobodilaca“ bili su premijerka BPK Goražde Aida Obuća i ministri za boračka pitanja i unutrašnje poslove u Vladi BPK, Edin Aganović i Nizama Rišljanin.

“Bitno je da mlade generacije znaju ko su bili hrabri branioci koji su prvi put u historiji uspjeli da se oslobode okova zla. Mi smo danas prošli jednu od tih ruta, a naredne godine ćemo nastojati uključiti više ljudi, jer smo ovaj put spriječeni zbog epidemioloških mjera. Moramo učiniti više mi koji smo u poziciji da donosimo odluku, posebno kad je riječ o statusu boračkih populacija. Meni ovo jako puno znači jer sam prošla sve strahote sa svojim sugrađanima, smatram da je moja obaveza i moralna odgovornost da danas budem s njima”, poručila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Namjera organizatora i Vlade BPK, koja je bila pokrovitelj ovog događaja je da ovaj pohod postane tradicionalan sadržaj obilježavanja Dana oslobođenja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.