• OBJAVLJENO: 21.09.2020.
Obilježena godišnjica mobilizacije policije
Nemjerljiv doprinos policije u odbrani od agresije

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim pripadnicima policije ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde danas je u organizaciji Udruženja veterana policije regije Goražde  „1991-1995“ obilježena godišnjica mobilizacije policije.

Cvijeće su položili predstavnici Vlade BPK i Grada Goražde, kao i Udruženja veterana policije regije Goražde  „1991-1995“, a ove godine je zbog pandemije COVID-a 19 izostao dolazak njihovih kolega iz drugih kantona.

Predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde Ševko Hodžić kaže da je osim Dana oslobođenja Goražda, Dana Kantona i Grada Goražde, 18.septembar veoma značajan datum za pripadnike policije.

„18. septembra 1991.godine, po naredbi Predsjedništva Republike BiH, izvršena je mobilizacija kompletnog rezervnog sastava policije s ciljem očuvanja života i ljudske imovine i svih građana ovog područja i s tim u vezi policija je imala izuzetan značaj u prvim trenucima odbrane ovog grada, jer to je bila jedina oružana formacija na ovom području tako da su pripadnici policije u tom periodu stali prvi u odbranu ovog grada i ovog područja sa svojim materijalno- tehničkim sredstvima i naoružanjem.Vezano za ovaj datum, bitno je to da su pripadnici policije dali  maksimalan doprinos u odbrani ovih prostora“, izjavio je Ševko Hodžić.

Ministrica unutrašnjih poslova BPK Goražde Nizama Rišljanin takođe je podsjetila da se cijela policijska struktura adekvatno uključila u odbranu i zaštitu kako našeg Kantona ,tako i cijele države te da su policijski službenici tada bili jedina oružana formacija.

„ Svakako treba napomenuti da je 61 pripradnik Ministarstva unutrašnjih poslova  izgubio život  u tomperiodu, a da je 198 policijskih službenika teže i lakše ranjeno. Važno je takođe napomenuti da policijski službenici kako tada, u svojstvu policije BPK-a, svoju funkciju obavljaju i danas i rade sve ono što je potrebno da bi sigurnost građana BPK-a bila na što boljem nivou“,  izjavila je ministrica unutrašnjih poslova Nizama Rišljanin.

U sklopu obilježavanja mobilizacije policije večeras će u programu RTV BPK Goražde, s početkom u 21.00 sat biti prikazan dokumentarni film pod nazivom „Učešće policije u odbrani od agresije“.

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.