• OBJAVLJENO: 22.09.2020.
Skupština BPK Goražde usvojila Zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada
Novim zakonom jasnije i konkretnije uređena ova oblast

Na 13. redovnoj sjednici Skupštine BPK Goražde, održanoj dana 14.09.2020. godine, uz dva amandmana koja je predložila Vlada BPK Goražda, usvojen je Zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada.

Donošenjem Zakona o stvarnim pravima svi propisi iz ove oblasti su stavljeni van snage te su zaduženi svi zakonodavni organi da donesu nove propise koji bi bili usklađeni sa pomenutim Zakonom o stvarnim pravima. Iz ovog razloga je predložen ovaj zakon koji je izazvao veliko interesovanje građana i za koji je prije donošenja od strane zainteresovanih lica pristiglo veliki broj prijedloga, primjedbi i sugestija.

„ Ono što karakteriše ovaj zakon jeste da će sada poslove upravitelja zajedničkih dijelova i uređaja zgrada, pored pravnih, moći obavljati i fizička lica-obrtnici, ukoliko su registrovani za te djelatnosti. Pored toga, nadležnosti u vezi provođenja ovog zakona prelaze na jedinice lokalne samouprave, koje će, između ostalog, svojom odlukom utvrditi minimalni iznos mjesečne naknade za održavanje i upravljanje zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade. Takođe je predviđeno da predstavnik etažnih vlasnika ima pravo na naknadu za svoj rad, što do sada nije bio slučaj. Osim toga su detaljno precizirane kaznene odredbe.

Smatramo da je ovim zakonom jasnije i konkretnije uređena oblast, u odnosu na dosadašnji zakon koji je bio usvojen 2001. godine” , riječi su ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojana Krunića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.