• OBJAVLJENO: 25.09.2020.
Zasjedao Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbeglice BPK-a Goražde
Potrebno raditi na boljoj prevenciji i podizanju svijesti građana o opasnosti od COVID-a 19

Na sastanku  Kriznog štaba Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbeglice BPK-a Goražde razmatrana je trenutna epidemiološka situacija na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Konstatovano je da su i dalje na snazi 37 naredbi i preporuka koje je donio Federalni štab ministarstva zdravstva 21.09.2020.godine i one se produžuju za 14 dana.

Upozoreno je da je virus još uvijek aktivan u našem Kantonu i državi i da se treba raditi na promociji  i prevenciji COVID-a  19 , te podizanju svijesti građana BPK-a s ciljem njegovog suzbijanja i dalje transmisije.

S tim u vezi, donesen je zaključak u kojem se traži od Radio-televizije BPK-a da što više radi na promociji i upozoravanju stanovnika našeg Kantona o opasnosti od koronavirusa, kako bi se građani bolje i odgovornije ponašali i poštovali sve mjere i preporuke koju se donijeli krizni štabovi.

Prema izvještaju predstavnika Zavoda za javno zdravstvo, došlo je do blagog porasta broja zaraženih.  Potvrđena su još dva nova slučaja u našem Kantonu i trenutno imamo 13 aktivnih slučajeva, dok se 68 osoba nalazi u izolaciji.

Jedan od zaključaka je da Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a ponovo uputi zahtjev prema Federalnom ministarstva zdravstva za nabavku briseva za potrebe stanovništva BPK-a, kako bi se mogle ispoštovati mjere koje je donio Federalni štab Ministarstva zdravstva i kako bi se povećao broj testiranja u našem Kantonu.

Takođe od Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport zatraženo je da razmotre mogućnost da se u okviru redovne nastave uvede po jedan čas u svim osnovnim i srednjim školama na području našeg Kantona u vidu dodatne edukacije o koronavirusu.

Obzirom da je stigla oprema od Svjetske zdravstvene organizacije, na ovom sastanku Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, rasljena lica i izbjeglice dao je saglasnost  da se na osnovu zaprimljenih zahtjeva izvrši podjela ove medicinske opreme svim zdravstvenim ustanovama na području BPK-a.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.