• OBJAVLJENO: 04.10.2005.
“Bosanski lonac” na goraždanski način!


U goraždanskoj i ne samo goraždanskoj političkoj kuhinji zadnjih dana itekako je vruće. Predizborni “bosanski lonac” iz kuhanja na tihoj vatri naglo je proključao, a vatru prvi, ali nikako i jedini, potpališe mediji, oni što ih naš Visoki predstavnik nazva špekulantima.
No, prije toga kao uvertira u ono što je iz proključalog lonca trebalo izbiti na površinu, neprimjereno značajnom datumu , 18. septembru – Danu BPK Goražde i Općine Goražde, datumu prvog oslobođenja Goražda, krenuše prepucavanja o tome ko, u kojoj mjeri i da li dovoljno vodi brigu o goraždanskim demobilisanim borcima. Ovdje novinare niko nije nazvao špekulantima, jer je bilo i previše drugih kandidata za tu titulu.
Ekskluzivno pravo da objavi 102 imena osoba koje je prije pet godina sankcionisala Izborna komisija ugrabio je jedan bh medij, pa tako danas svi znaju njihova imena, a da ih dobro utvrdimo pobrinuli su se i ostali bh mediji. Rekli bismo ništa čudno za naše prilike, za državu u kojoj živimo i za medije koje gledamo, slušamo i čitamo, jer eto, živimo u jednom demokratskom svijetu u kojem je sasvim normalno da krivične prijave dobivaju bivši i sadašnji premijeri, članovi Predsjedništva BiH, a da ne govorimo o drugim “sitnijim “ ribama. Zakotrljaj grudvu snijega niz padinu, pa ćeš dok ona dođe do njenog dna dobiti lavinu koja će se svom silinom sručiti na nečije glave, ali šta to smeta, možda jesu, a možda i nisu krivi što su joj se našli na putu i što su tako nastradali.
Takvi smo mi, jadan i čemeran narod koji ništa nije naučio od svoje prošlosti i kome će se ako ovako nastavimo ona neprestano ponavljati sve gora i surovija, jer ćemo je takvu sami zaslužiti. Nije nam, uistinu, potrebno nekog drugog kriviti za naše greške, za naš usud.
I na kraju, top tema goraždanskih i bh kuloara je ostavka Premijera Bosansko-podrinjskog kantona Salka Obhođaša, koju je podnio predsjedavajućem Skupštine kantona. Nakon što je putem medija saznao da je prekršio izborni zakon, u prvoj varijanti zbog “korišćenja tuđe imovine”, a u drugoj zbog “prevare birača”, nakon višednevnog povlačenja njegovog imena u svim medijima, Premijer Obhođaš prepustio je skupštinskim poslanicima da se izjasne o njegovoj navodnoj krivnji. Ovu ostavku pozdravila je u emisiji “60 minuta” i član Izborne komisije Lidija Korač, nazvavši je moralnom, a da pri tom nije objasnila zašto se čekalo punih pet godina da se ta “istina” objelodani, ili pak da se kaže kako je Premijer uspio, prvo kao načelnik općine Pale-Prača, a nakon toga tri godine kao Premijer BPK-a Goražde proći provjere OSCE-a i OHR-a, a da se ta “sitna malenkost” ne primjeti.
Rekoh već čudan smo mi narod , ne valja biti prvi, a još pri tome uspješan. U svakom slučaju, loša je to kombinacija u ovom gradu, ostavljenom da se razračunava sam sa sobom i ljudima u njemu, na Istoku i u zapećku Bosne, jer smeta našem čovjeku kad nešto krene po dobrom. Naučio je on da jedan drugom podmeće nogu. Naučio je da je bolje biti prosječan i neprimjetan, nego iskakati iz provincijske žabokrečine. Naučio je da je bolje ne tražiti nove puteve, kad već ima stare, isprobane i pohabane. Na kraju krajeva, nipošto ne treba dozvoliti da bilo šta ili bilo tko poremeti taj mediokritet, tu svakodnevnicu koja se stalno kritikuje, ali koja se ni u kom slučaju ne mijenja niti smije promijeniti. Ako pri tom, svome, onome koji se to nikako od tebe ne bi nadao, onako svojski zariješ nož u leđa, izdajnički i kukavički i to je bolje, nego da dozvoliš da neko bude bolji od tebe, da dozvoliš da neko mijenja tvoj svijet, tvoje navike i tvoju sitnu dušu…
Nedavno su u Goraždu boravili članovi Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH sa namjerom da podrže formiranje sličnog udruženja na nivou Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Te ljude koji su u odbranu naše suverene države prvi od svih založili svoje živote davno su izdali oni kojih nigdje nije bilo u prvim danima odbrane BiH. Da ne bi pristajanjem na zaborav izdali prvo sebe, pa onda Bosnu i narod za koje su se borili, njihova namjera je da formiranjem udruženja boraca Patriotske lige BPK-a Goražde, okupe patriote ovog grada i cijele BiH u novoj demokratskoj borbi za očuvanje suveriniteta države za koju su se borili, te da sačuvaju uspomene na ljude koji nisu nikad kalkulisali sa sudbinom Bosne i da podrže današnje istinske borce za suverenu državu BiH. Nažalost, od poplave “pravih “ boraca trebaće im dosta truda da dokažu ko je uistinu bio u prvim redovima odbrane BiH i ko je pravi patriota. Ali i to je naša bosanska stvarnost, goraždanska u svakom slučaju.
I tako vruća jesen je na pomolu, “mačke mjauču, psi laju” a politički kuhari spremaju specijalitete iz naše predizborne kuhinje. Još kad bi znali recept za “tvrde orahe”….

Anka Ćurovac

(preuzeto iz “Glasa Goražda”)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.