• OBJAVLJENO: 16.09.2011.
U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Svečano otvoreno dislocirano odjeljenje Mašinskog fakulteta Univerzitet „Džemal Bijedić“ iz Mostara

U okviru obilježavanja 18. septembra, Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde  danas je upriličeno otvorenje dislociranog odjeljenja Mašinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara, kojeg je na inicijativu privrednika, s ciljem što kvalitetnijeg obrazovanja na prostoru BPK-a, odobrila Vlada BPK-a Goražde.

Svečanom otvorenju prisustvovao je veliki broj zvaničnika Kantona i Općine, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara Ahmed Džubur, dekanesa Mašinskog fakulteta doc.dr  Mersida Manjgo, ministri u Vladi BPK-a, a dislocirano odjeljenje ovog fakulteta proglasio je otvorenim premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto.

Upućujući čestitke, premijer je podsjetio na značaj CAD i CAM tehnologije u svijetu, te izrazio zadovoljstvo što je omogućeno da se i na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mladi mogu obrazovati iz tih oblasti.

Rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara Ahmed Džubur čestitao je prisutnima Dan BPK-a i Općine Goražde, te predstavio Univerzitet, a posebno Mašinski fakultet. On je izrazio nadu da će se saradnja Vlade BPK-a Goražde sa mostarskim Univerzitetom nastaviti i u drugim oblastima.

Ponudu da budemo dio ovog projekta smo rado prihvatili. Univerzitet „Džemal Bijedić“ i grad Mostar je sigurno doživio istu sudbinu kao i ovaj grad i vidi se da nas ta nit spaja. Spaja nas nit građenja budućnosti i školovanja mladih. Univerzitet „Džemal Bijedić“ je najstarija visokoškolska institucija osnovana 1939. godine i mi smo prihvatili izazov da ovdje radimo i stvaramo nove mašinske inžinjere, savremene konstruktore. Zahvaljujući toj viziji koju ima kanton, mi smatramo da tom projektu i tom izazovu možemo odgovoriti.“- kazao je rektor Univerziteta „Džemal Bijdić“ iz Mostara Ahmed Džubur.

Kada je riječ o povezanosti Mašinskog fakulteta i Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ obezbjeđena su i dva nova kabineta za izvođenje nastave za mašinske tehničare, opremljene sa najsavremenijom opremom, a učenici srednje škole moći će da koriste i kabinete Mašinskog fakulteta.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.