• OBJAVLJENO: 16.09.2011.
Press konferencija u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Ministri za finansije i privredu govorili o aktuelnoj situaciji

Ministri za finansije i privredu u Vladi BPK-a Goražde Muhidin Pleh i Demir Imamović, na današnjoj press konferenciji kojoj je prisustvovao i premijer BPK-a Goražde Emir Frašto, govorili su o trenutnoj alarmantnoj situaciji u vezi s punjenjem budžeta BPK-a Goražde, koja usporava i koči pozitivne korake Vlade BPK-a usmjerene ka povećanju industrijske proizvodnje i podršci goraždanskoj privredi. Tema ove press konferencije bila je i utvrđivanje nacrta Odluke o javnom interesu za zaključivanje specijalne pogodbe s privrednim društvom „Emka-Bosnia“.

Alarmantna situacija s punjenjem Bužeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Izjava federalnog ministra za finansije u Domu naroda Parlamenta Federacije da se do 01.10. neće ništa poduzimati po pitanju uplata prema kantonima kao što je BPK-a Goražde i za koje je predviđen grant, kao i zabrinjavajući podaci vezani za naplatu javnih prihoda u budžet BPK-a,  svakako su razlozi za reagovanje, istaknuto je danas. Premijer BPK-a Goražde Emir Frašto smatra da Vlada BPK-a treba poduzeti i drugačije mjere i javnost Bosansko-podrinjskog kantona suočiti sa istinom, a to je da do sada nije uplaćena ni jedna konvertibilna marka od Vlade Federacije BiH u budžet ovog kantona.

Ministar za finansije Muhidin Pleh podsjeća da zbog nedostatnih finansijskih sredstava u budžetu koja su trebala doći sa nivoa Federacije nije došlo do uravnoteženja budžeta iako je Vlada usvojila Odluku o obustavi rashoda i izdataka u periodu od 30 dana.

Planirana finansijska sredstva sa nivoa Federacije su 13 miliona. Stoga je Ministarstvo za finansije po isteku ovih 30 dana predložilo Vladi prijedlog Odluke o pristupanju nacrta Izmjene i dopune budžeta BPK-a za 2011.godinu. Pretpostavke za izmjenu i dopunu budžeta nisu stvorene, zato što sa nivoa Federacije nemamo definisanu visinu finansijskih sredstava, a samim tim ni doznaku. Ministarstvo za finansije je 02.09. uputilo akt prema federalnom Ministarstvu za finansije da se očituje i da smjernice kako i na koji način postupati kroz izmjene i dopune budžeta BPK-a . Dakle, ako je u budžetu Federacije za 2011. godinu definisan transfer od 26 miliona nižim nivoima, izmjenama i dopunama budžeta Federacije  tražili smo pojašnjenje da se kaže koja su to finansijska sredstva planirana za Bosansko-podrinjski kanton. Dosada nemamo nikakvo očitovanje, što je u dobrom dijelu otežalo dalje aktivnosti oko izrade izmjena i dopuna budžeta BPK-a i to je jedan od problema“- ističe ministar Pleh.

Drugi problem predstavlja sama dinamika izvršavanja budžeta BPK-a. Njegovo izvršenje će sa današnjim danom, kako ističe ministar za finansije, biti samo u dijelu definisanim prioritetima u Zakonu o izvršenju budžeta. Ministarstvo za finansije je u koordinaciji sa Ministarstvom za privredu. pokrenulo aktivnosti, mjere i radnje s ciljem poboljšanja naplate javnih prihoda, pa je tako održan sastanak sa Kantonalnim poreskim uredom i Kantonalnom inspekcijom. Zabrinjava podatak da je od 495 registrovanih privrednih subjekata svoje izvještaje o izvršenju i finansijske planove za 2010.godinu dostavilo samo 175 subjekata. Također, posebno zabrinjava podatak koje je Ministarstvo za finansije dobilo od Kantonalnog poreskog ureda koji se odnosi na broj uposlenih kojima su uplaćeni doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje.

Podaci koje smo dobili od Poreznog ureda u periodu 01.- 31.08 su poražavajući, ako uporedimo podatke o broju uposlenika na području našeg kantona. Za šesti mjesec taj broj je bio 5.493. Najveći broj uplaćenih poreza po osnovu Zakona o porezu na dohodak, po osnovu doprinosa, zdravstvanog osiguranja i doprinosa PIO/MIO , imali smo u aprilu mjesecu za 4.242 uposlenika. Na žalost, taj trend se i dalje smanjuje tako da smo u julu mjesecu imali uplatu doprinosa za 3.316 uposlenika. U ovom pregledu nisu obuhvaćeni obrtnici, njih je 616, pretpostavljamo da oni svoje obaveze uplaćuju po isteku fiskalne godine, ali ako uzmemo pretpostavku da će njih 75% uplatiti to je broj od 3.800. Evidentno je iz ovih podataka da značajan dio, kako registrovanih privrednih subjekata tako i obrtnika ne uplaćuju svoje zakonske obaveze“ – riječi su ministra Pleha.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedloge zaključaka kojima su definisani zadaci s ciljem poboljšanja naplate prihoda, i do kraja godine posredstvom kantonalnog Poreznog ureda i inspekcijskih poslova vodiće se intezivnije aktivnosti na ovom planu.

Sklapanje specijalne pogodbe sa „Emka- Bosniom“


Ministar za privredu Demir Imamović na današnjoj press konferenciji govorio je o opredijeljenju Ministarstva za privredu i Vlade BPK-a za podršku razvoju privrede u jačanju primjene visokih tehnologija u industrijskoj proizvodnji, na ćemu će se zasnivati Vladini budući planovi iz oblasti razvoja i zapošljavanja na prostoru kantona.

Nakon dužeg vremenskog perioda i pregovora danas je Vlada prihvatila inicijativu za sklapanje specijalne pogodbe sa kompanijom „Emka Bosnia“, gdje bi se na prostoru industrijske zone Vitkovići u objektima koji se nalaze u vlasništvu BPK-a Goražde i koji se već nekoliko decenija ne koriste, izgradio savremeni pogon ili više pogona za automobilsku i elektro industriju i druge srodne djelatnosti, na kojem bi se ukupno, u periodu od 3 godine, zaposlilo minimalno 250 radnika. Sva ta većina radnih mjesta biće direktno ili indirektno povezana sa ovim visokim tehnologijama . Plan je, a to će biti precizirano ugovorima, da se na ovom području proizvodi uz korištenje najsavremenijih tehnologija, koja će biti kompjuterski potpomognuta u oblasti proizvodnje i dizajniranju proizvoda, – ističe ministar Imamović.

Očekuje se izjašnjenje Skupštine BPK-a o nacrtu Odluke o javnom interesu za zaključivanje specijalne pogodbe, koji je usvojen na današnjoj sjednici. Ministar za privredu očekuje da bi se, ako Skupština prihvati prijedlog Vlade, mogao odmah zaključiti ugovor i započeti radovi. U narednih 18 mjeseci bi se obezbijedila investiciona ulaganja u visini od 8 miliona KM i u prve dvije godine bi se zaposlilo negdje oko 70% planiranog broja zaposlenih, uglavnom mladih stručno obrazovanih.

Što je dodatno važno naglasiti, jeste da  će zaposlenici u novim pogonima „Emka Bosnie“ imati plaće koje su iznad prosjeka u prerađivačkoj industriji i to je dodatni podsticaj u poboljšanju životnog standarda svih stanovnika na prostoru BPK-a. Ukupno, ova investicija bi omogućila povećanje broja zaposlenih za 4% u naredne tri godine, odnosno za povećanje broja u industriji za 10% „-naglašava ministar za privredu Demir Imamović.

Svi ovi pozitivni iskoraci doprinijeće, kako tvrdi ministar Imamović, da na lokalitetu prijeratne fabrike azotnih jedinjenja „Azot“, sadašnje industrijske zone Vitkovići, u automobilskoj industriji bude uposleno više od 1.000 radnika, što je približno prijeratnom broju, te da se zastarjela tehnologija zamijeni najnovijom i najsavremenijom tehnologijom, po evropskim standardima.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.