• OBJAVLJENO: 28.10.2020.
Press konferencija ministra za privredu BPK Goražde
Za podsticaj u poljoprivredi u ovoj godini osim registrovanih poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava mogu aplicirati i fizička lica

U skladu sa „Programom kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2020.godinu“, Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde objavilo  je javni poziv za podnošenje aplikacija (zahtjeva) za korištenje sredstava u vidu novčanih podsticaja za animalnu, biljnu i gljivarsku proizvodnju, podsticaj zapošljavanju i edukaciji u sektoru poljoprivrede te unaprjeđenje i razvoj poljoprivrednog sektora.

Vrijednost programa je 250.000 KM.

Prema riječima ministra Mensada Arnauta, cilj programa je pružanje podrške u stvaranju uslova za povećanje obima poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja, povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača i osiguranje stabilnijeg poljoprivrednog dohotka koji će omogućiti adekvatan životni standard poljoprivrednih proizvođača. Kada je riječ o podsticajima u animalnoj i  biljnoj proizvodnji gdje je obuhvaćeno i gljivarstvo javni poziv  je završen,  dok za ostale djelatnosti ostaje otvoren maksimalno do 25.12.2020.godine.

„ Jedna novina u odnosu na prethodni period jeste da na javni poziv mogu aplicirati osim registrovanih poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava i fizička lica. Prateći iskustva zemalja iz regiona, cilj nam je da animiramo poljoprivredne proizvođače u ruralnom dijelu tako što ćemo izdvajati više sredstva za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji. S obzirom da smo u prethodnom periodu imali određeni broj korisnika, zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača koji su željeli da u svom posjedu imaju plasteničku proizvodnju ili da prošire te kapacitete, programom su izdvojena sredstva za nabavku plastenika i u narednom periodu planiramo  raspisati  javni poziv u skladu sa Zakonom o Javnim nabavkama, a realizacija zahtjeva vršiće se na osnovu bodovanja aplikacionog zahtjeva od strane Komisije Ministarstva za privredu“-na današnjoj press konferenciji kazao je ministar Mensad Arnaut.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.