• OBJAVLJENO: 28.10.2020.
Uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde
U svjetlu trenutne pogoršane epidemiološke situacije, pojačan inspekcijski nadzor na poštivanju svih mjera i preporuka

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u cijeloj zemlji, pa tako i na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde akcenat je stavljen na pojačan inspekcijski nadzor svih subjekata i pravnih lica na poštivanju svih mjera i preporuka koje su izdali krizni štabovi.

To potvrđuje i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Emko Rizvanović koji kaže da je ova uprava, u skladu sa preporukama i naredbama Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba kao i sa zaključcima Vlada BPK-a  Goražde, maksimalno pojačala inspekcijski nadzor na poštivanju svih naredbi i preporuka koji se odnose na suzbijanje korona virusa na području našeg Kantona.

Najveći akcenat u proteklih četiri dana stavljen je na kontrolu javnog prijevoza,većih privrednih društava i ugostiteljskih objekata, a ispekcijski nadzor organizovan je u dvije smjene.

Kada je u pitanju javni prijevoz, direktor Rizvanović naglašava da je stanje bolje nego što je bilo prije deset dana, mada još nije na zadovoljavajućem nivou kada je u pitanju broj osoba koje se prevoze u javnom prijevozu.

„Jučerašnjom i jutrošnjom kontrolom smo utvrdili da svi putnici poštuju mjeru nošenja zaštitnih maski,  a kada je u pitanju broj osoba koji se prevozi on je još uvijek veći od preporučenog broja. Kontrola će se nastaviti i u toku današnjeg i sutrašnjeg dana i zaista više neće biti upozoravanja, ići će sankcije“-  ističe direktor Rizvanović.

Inspektori su takođe obišli i sva privredna društva koja upošljavaju veći broj radnika i zadovoljni su stanjem koje su zatekli u pogonima.Tamo gdje se odvija proces proizvodnje mjere se u potpunosti poštuju, međutim na osnovu njihovog saznanja i zatečenog stanja na terenu problem predstavljaju pauze.

„Tokom pauza mjere se ne poštuju u potpunosti, uglavnom radnici tada skidaju maske, u zatvorenom prostoru boravi veći broj od onog koji je preporučen i dolazi do širenja virusa. Takođe, nakon završenog procesa rada i nakon što napuste proizvodne objekte, radnici se ponovo  grupišu u većim grupama i ja bih zamolio sve poslodavce da sugerišu svojim radnicima da poštuju sve preporuke i naredbe Federalnog i Kantonalnog krizog štaba te da se i nakon završetka procesa proizvodnje i radnog dana pridržavaju svih mjera i preporuka,“ naglašava direktor Rizvanović.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Emko Rizvanović poručuje da će inspekcija u narednom periodu nastaviti i sa pojačanom kontrolom ugostiteljskih objekata.

„S poštivanjem mjera i preporuka od strane ugostiteljskih radnika i vlasnika ugostiteljskih objekata, na osnovu dosadašnjeg iskustva, u najvećoj mjeri, može se biti zadovoljno.  Međutim, ako situacija bude još složenija, onda ćemo morati pojačati mjere i tražit ćemo potpuno poštivanje ovih preporuka i naredbi,“- riječi su direktora za inspekcijske poslove Emka Rizvanovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.