• OBJAVLJENO: 17.09.2011.
Uređeno još jedno šehidsko mezarje
Odata počast šehidima pokopanim na šehidskom mezarju Baćci

Na prigodan način, u povodu Dana oslobođenja Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde danas je otvorena novoizgrađena kapija na mezarju Baćci. Na zvaničnom otvorenju okupili su se članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni komandanti, predstavnici  goraždanskog Muftijstva, zvaničnici BPK-a  i općine Goražde, te veliki broj mještana ovog naselja. Učenjem fatihe pred duše 25 šehida pokopanih na mezarju  Baćci odata je počast i za sve hrabre sinove koji su braneći svoju zemlju u periodu od 1992-1995. dali svoje živote.

Riječ je o projektu koji je realizovalo Ministarstvo za boračka pitanja BPK-a Goraždu, a značajnu podršku pružilo je i goraždansko Muftjistvo, privredni subjekti  kao i građani ove mjesne zajednice.

Na mezarju Baćci do sada je izgrađena i hair česma, postavljen je dio ograde, a ono što slijedi u narednih nekoliko dana je uređenje česme, radovi na  spomen obilježju  na kojem će biti ispisana imena 25 šehida, postavljanje ograde, te asfaltiranje puta oko mezarja.

Podsjećajući na herojstvo hrabrih sinova koji su svoje živote dali za odbranu naše zemlje  ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dževad Adžem, ukazao je na važnost uređenja mezarja.

„ Poznat vam je ajet iz Kur’ana, a to je da oni koji su živote dali za odbranu života ne umiru nikad.   Sve to mora biti naša obaveza i mora biti put kojim ćemo ići dalje. Nadam se da građani MZ Baćci znati ovo mezarje učiniti boljim tako što će zasaditi ruže- kazao je ministar Adžem.

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.