• OBJAVLJENO: 30.10.2020.
Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko – podrinjskog kantona Goražde u stalnom zasjedanju
Alarmantna epidemiološka situacija, građani se pozivaju na odgovornost i poštivanje mjera

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, koji je u stalnom zasjedanju, razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ona je prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo alarmantna. Trenutno, u petak, 30.oktobra 187 je aktivno zaraženih osoba, a 3 osobe se nalaze u Kliničkom centru „ Podhrastovi“ u Sarajevu.

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo Medine Bičo, povećana je lokalna transmisija virusa i sve je teže pronaći klastere; više je žarišta što je veoma otežavajuća situacija za suzbijanje i praćenje virusa. Trenutno 42  osobe imaju upalu pluća i one se nalaze na kućnom liječenju, a oni bi po svim propisima trebali biti na bolničkom liječenju. Zbog toga su, kako ističe dr. Bičo, uključeni mobilni timovi Doma zdravlja Goražde koji dva puta dnevno obilaze pacijente i daju im odgovarajuću terapiju.Takođe je utvrđeno da je sve više pozitivnih osoba mlađe životne dobi sa upalom pluća i sa blažom kliničkom slikom. Zbog toga naš glavni epidemiolog smatra da je najbolje rješenje  izolacija i to je trenutno jedini način kako bi se spriječila dalja transmisija virusa.

Na sjednici Kriznog štaba konstatovano je da su i dalje na snazi mjere i naredbe donesene 25.10.2020.godine od stane Federalnog ministastva zdravstva i da nije bilo uvođenja novih naredbi.

Doneseno je nekoliko zaključaka, a jedan od njih je da se uputi zahtjev prema Federalnom  kriznom štabu ministarstva zdravstva da se zbog pogoršane epidemiološke situacije poveća broj testiranja, koji je do sada bio ograničen na 50.

Prema izještaju predstavnika Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i ministra Armana Bešlije, situacija u svim školama na području BPK-a je pod kontrolom. Njihov stav je da se i dalje nastava odvija redovno, po već utvrđenim nastavnim planovima te da nema potrebe prelaska na online model odvijanja nastave. S tim u vezi, zatraženo je od škola da se i dalje pridržavaju svih mjera i naredbi izdatih od kriznih štabova i da sve obrazovne institucije reaguju i prilagode svoje nastavne procese prema trenutnim epidemiološkim situacijama.

Zatražen je i dalje pojačan inpekcijski nadzor u saradnji sa Ministarstvom za unutrašnje poslove te je još jednom upućen apel građanima da se odgovorno ponašanju  i poštivanju sve mjere i naredbe izdate od kriznih štabova kako bi se smanjila transmisija virusa i kako se i dalje ne bi ugrožavalo zdravstveno stanje svih stanovnika našeg Kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.