• OBJAVLJENO: 02.11.2020.
Press konferencija premijerke i ministrice pravosuđa BPK Goražde
BPK Goražde je drugi kanton koji će objaviti i javnosti učiniti dostupnim Registar imenovanih i zaposlenih lica u javnom sektoru

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Nataša Danojlić upriličile su danas press konferenciju na kojoj su govorile o implementaciji  projekta uspostave Registra imenovanih i zaposlenih lica u javnom sektoru na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Aktivnosti koje su prethodile formiranju Registra zaposlenih i imenovanih lica na području ovog kantona, nakon donošenja odluka Vlade BPK Goražde, vodili su Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose i Ministarstvo za finansije, a podaci prikupljeni u  registar  široj javnosti će biti dostupni početkom naredne sedmice.

Prema riječima premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće, uspostava registra će predstavljati mehanizam za sprječavanje sukoba privatnog interesa pojedinaca koji obavljaju javnu funkciju te doprinijeti jačanju integriteta, objektivnosti, nepristrasnosti i transparentnosti u vršenju javnih funkcija kojim će se, između ostalog, stvoriti pretpostavke za podizanje  nivoa  povjerenja građana u institucije Kantona. S obzirom da ovakav Registar zahtijeva određene tehničke i informatičke preduslove za normalno funkcionisanje i dostupnost većem broju korisnika, što je iziskivalo značajna finansijska sredstva koja nisu bila planirana u Budžetu, kupovina softwerskih rješenja i nadoknada za IT stručnjake koji će osposobiti web aplikaciju bit će finansirana zahvaljujući Misiji OSCE-a u BiH.

„Koliko mi je poznato, projekat uspostave registra implementiran je jedino u Kantonu Sarajevo, tako da je BPK Goražde drugi kanton koji će omogućiti da sva primanja i naknade imenovanih i zaposlenih lica u institucijama kojim je osnivač Kanton budu javna i transparentna. Iako je bilo u planu da  sve bude završeno do kraja juna ili početka jula, zbog nepredviđenih kako tehničkih komplikacija, tako i zbog pandemije COVID-19, sve ovo je okončano početkom septembra, a OSCE-ov konsultant počeo je sa prebacivanjem podataka polovinom septembra. Uzimajući u obzir da je ovo dinamičan posao i da zahtijeva kontinuiran rad na unošenju i izmjeni velikog broja podataka, te da je objektivno moguće da se u podacima potkradu određene greške, unaprijed se izvinjavamo svima onima kojima su podaci pogrešno navedeni, i napominjemo da će se to riješavati kontinuirano“-na press konferenciji kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Pored podrške šefice Misije OSCE-a Kathleen Kavalec koja je prilikom posjete našem kantonu izjavila da je BPK Goražde  jedan od kantona sa čijim radom je najviše zadovoljna u pogledu transparentnosti i borbe protiv korupcije, u smislu uspostave softverskih rješenja podršku projektu pružio je i Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Da bi se ovaj projekat implementirao, ono što je na samom početku predstavljalo nedoumicu, jeste zaštita ličnih podataka te je Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose zatražilo mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka.

„Agencija za zaštitu ličnih podataka je stava da bez obzira na Odluku navedeni obim i vrste podataka po svom karakteru ne predstavljaju podatke koji trebaju biti skriveni od javnosti,  osim za radna mjesta koja po prirodi posla to zahtijevaju u cilju zaštite integriteta posla i života izvršilaca, kao što je u vezi sa istragom krivičnih djela, dok za sva ostala lica koja su obuhvaćena ovim odlukama nema nikakvih smetnji da budu dostavljeni podaci. Znači, ne utiče se na lične podatke i ne vidim nikakvu smetnju da ovi podaci budu objavljeni“-riječi su ministrice za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde Nataše Danojlić.

Krajem mjeseca oktobra, link sa Registrom proslijeđen je svim institucijama, javnim ustanovama i preduzećima da izvrše uvid i posljednje provjere podataka prije zvaničnog objavljivanja a nakon toga, Registar će biti dostupan široj javnosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.