• OBJAVLJENO: 09.11.2020.
Obavijest Gradske izborne komisije Grada Goražde
OBAVIJEST ZA GRAĐANE BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE

Centralna izborna komisija BiH  je Pravilnikom o provedbi izbora u BiH  („Službeni glasnik BiH“, br. 25/20, 38/20 i 63/20) između ostalog propisala način glasanja za osobe koje su hospitalizirane zbog virusa COVID-19 te osobe  kojim je zbog ovog virusa izrečena mjera izolacije/samoizolacije.

Biraču koji se nalazi na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje na redovnom biračkom mjestu, a koji je pozitivan na virus COVID 19 ili kojem je izrečena mjera nadležnog organa o obaveznoj izolaciji ili se nalazi na bolničkom liječenju ili je u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama lica, zbog čega nije u mogućnosti da dođe na biračko mjesto da glasa lično, na njegov zahtjev, bit će omogućeno glasanje putem Posebnog mobilnog tima.

Kako bi ostvario svoje biračko pravo, birač je dužan najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje te medicinski nalaz kojim se potvrđuje da je birač pozitivan na virus COVID-19, akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili se nalazi na evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama osoba. Također, i osobe kojima su ove mjere izrečene nakon proteka naprijed navedenog roka imaju mogućnost da se prijave za glasanje putem posebnih mobilnih timova, a opravdanost zahtjeva se cijeni na temelju navedenih akata. Zbog informacija da se određeni broj oba ova akta zaprima sa kašnjenjenjem i nakon isteka mjere izolacije, Centralna izborna komisija BIH je omogućila je da se opravdanost zahtjeva cijeni i uvidom u evidenciju nadležnih organa o ovim kategorijama osoba.

 

OBAVIJEST

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.