• OBJAVLJENO: 09.11.2020.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća za Vijesti TV Hayat
TEŠKA JE SITUACIJA U GORAŽDU, DANAS JE PREMINUO JEDINI PULOMOLOG U GRADU

Premijerka Vlade BPK Aida Obuća je u večerašnjim “Vijestima u 7” još jednom istaknula da te je situacija s koronavirusom u tom kantonu izuzetno teška.

 Na početku je naglašeno da je u Goraždu manjak doktora, te da su se tokom pandemije javili mnogi penzionisani doktori kako bi pomogli.
– Današnji dan je izuzetno težak za sve građane BPK, jer smo nažalost imali tri smrtna slučaja. Jedan od tih jeste i smrt doktora Tutića. Ovom prilikom bih izrazila njegovoj porodici saučešće i da se zahvalim za sve što je on dugo godina radio za sve građane Goražda. On je bio jedini pulmolog na području BPK, odazvao se pozivu da se pridruži borbi protiv Covida-19 i evo u njegovoj borbi protiv virusa, on je nažalost izgubio i svoj život – kazala je Obuća.

Dodala je da je situacija izuzetno teška.

– Kantonalna bolnica u Goraždu i Dom zdravlja nemaju dovoljno ljekara koji bi se, ako se nastavi ovaj intenzitet zaraženih na području BPK mogao boriti sa ovom bolešću. Trenutno uspijevamo nekako da odolimo, ali bojim se da ako se ovaj trend porasta zaraženih poveća, da nećemo moći da izađemo na kraju sa bolešću – upozorava premijerka.

Kada je u pitanju izolatorij koji je predat u nadležnost bolnice u Goraždu, naša sagovornica je kazala da je izolatorij potpuno opremljen u skladu sa preporukama struke.

– Kantonalna bolnica Goražde je postupila po zaključku Federalnog kriznog štaba, koji se odnosi na to da moraju osigurati najmanje 30 posto smještajnog kapaciteta za borbu protiv koronavirusa i to je učinjeno. Napravljen je odjel sa 23 kreveta koji je u funkciji i trenutno je smješteno 10 u bolnici u Goraždu, dok su tri čekaju hospitalizaciju, tako da ostaje praznih još 10 kreveta. Izolatorij je smješten u Đačkom domu i potpuno je opremljen u skladu sa preporukama struke, jer smo slušali specijaliste. U prizemlju tog izolatorija je dodatnih 19 kreveta, ali postoji mogućnost da se poveća broj kreveta, obzirom da ta zgrada Đačkog doma ima još jedan sprat i potkrovlje kapaciteta još 40 kreveta. Ukoliko bude potrebe za povećanjem kapaciteta onda bi mogli širiti smještajne kapacitete – otkriva.

Na kraju je otkrila da su ukupno četiri ministra u Vladi BPK pozitivna na koronavirus.

– Svi smo u izolaciji do srijede, a radimo telefonski i online. Ono što moram naglasiti jeste da se svi ministri, a pod tim mislim i na pozitivne, nalaze u dobrom stanju – zaključila je Obuća.

www. bpkg.gov.ba/www.hayat.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.