• OBJAVLJENO: 12.11.2020.
ODRŽANA KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI PRIM.DR FERIDA TUTIĆA
Vječno ćemo, s ponosom čuvati uspomenu na našeg dragog dr Tutića poruka je sa današnje komemorativne sjednice

Zbog poštivanja  mjera i naredbi koje imaju za cilj sprječavanje i širenje koronavirusa, komemorativna sjednica povodom smrti  ugledng  goraždanskg  doktora, pulmologa, prim. dr. Ferida Tutića koji je od ove opake bolesti iznenada preminuo u 74 godini života, održana je danas ispred Centralnog spomen obilježja ubijenoj djeci u periodu 1992-1995.godina  u Goraždu.

Prim. dr Tutić bio  je primjer stručnosti, kolegijalnosti i humanizma. Omiljen i poštovan kako među kolegama, tako i pacijentima, dijeleći svoje stručno znanje i iskustvo, što se potvrdilo i u borbi protiv pandemije  virusa COVID-19 u kojoj je dao i svoj život.

Komemorativnoj sjednici,pored rodbine, prijatelja  i  radnih kolega, prisustvovali su i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, među kojim i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Prim. dr Ferid Tutić rođen je 15. maja 1946. u selu Žuželo, općina Goražde. U Goraždu je završio osnovnu i srednju školu. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1975, i iste godine zaposlio se u Domu zdravlja „Dr Isak Samokovlija“  u Goraždu, u kojem je proveo cijeli svoj radni vijek. Godine 1985. Položio je specijalistički ispit iz pneumoftiziologije, nakon čega je nastavio raditi kao pneumoftiziolog i šef  Službe za specifična i nespecifična oboljenja pluća Doma zdravlja. Dugi niz godina obavljao je dužnost pomoćnika i zamjenika direktora Doma zdravlja, a za vrijeme agresije na BiH bio je zamjenik komandanta Ratne bolnice Goražde. Od 2005. do 2008. obavljao je dužnost direktora Doma zdravlja „Dr Isak Samokovlija“ Goražde.

Za vrijeme njegovog mandata u ovoj ustanovi  su realizirani značajni projekti jačanja primarne zdravstvene zaštite. Između ostalog, vršena je kontinuirana edukacija timova porodične medicine, izgrađene su i otvorene ambulanta porodične medicine Mujković polje i terenska ambulanta Orahovice, izvršena je temeljita rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine 1 u Višegradskskoj, 3 i 4 u centralnom objektu Doma zdravlja.

Prim. dr. Ferid Tutić je penzionisan 2011, a 2019. zbog nedostatka  pneumoftiziologa u našem kantonu prihvatio je poziv Doma zdravlja i ponovo se uključio u radni odnos.

Vječno ćemo, s ponosom čuvati uspomenu na našeg dragog dr. Tutića – poruka je sa današnje komemorativne sjednice.

Dženaza dr. Tutiću klanjana je na mezarju Kolijevke.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.