• OBJAVLJENO: 13.11.2020.
Iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
Potpisan novi Kolektivni ugovor za oblast srednjeg obrazovanja BPK Goražde

Nakon davanja saglasnosti Vlade BPK Goražde, novi  Kolektivni ugovor za oblast srednjeg obrazovanja u  BPK Goražde sa predsjednikom  Sindikata srednjeg obrazovanja Eldinom Isanovićem , potpisao je danas ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

Novi  kolektivni ugovor koji je usklađen sa  Zakonom o radu FBiH  te epidemiološkom situacijom na području našeg kantona izazvanom pojavom pandemije virusa COVID-19, potpisan je na period od dvije godine.

Prema riječima ministra Bešlije,   sva prava iz starog kolektivnog ugovora su zadržana a navedenim izmjenama definisan je rad u vrijeme pandemije koji između ostalog podrazumijeva i rad od kuće.

BPK Goražde je među prvim kantonima  u FBiH potpisao ovaj značajni dokument kojim se regulišu prava i obaveze zaposlenih u srednjem obrazovanju na području našeg kantona.

„Kad smo krenuli u fazu pregovora bili smo stava  da tražimo još neke promjene, ali zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom koronavirusa kako na prostoru BPK Goražde, tako i u cijelom svijetu, stali smo sa tim zahtjevima  i u potpunosti smo zadovoljni sa potpisanim Kolektivnim ugovorom“- kazao je  predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u BPK Goražde Eldin Isanović nakon potpisivanja ugovora.

Kako bi se ovaj dokument potpisao i u oblasti osnovnog obrazovanja, prema riječima ministra Bešlije, u narednom periodu u planu ministarstva je započeti pregovore sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.