• OBJAVLJENO: 14.11.2020.
Intervju premijerke BPK Goražde Aide Obuće za magazin Buka
Najveći problem je nedostatak kadrova, fali nam epidemiologa, anesteziologa, psihologa, infektologa, pulmologa…

Broj inficiranih koronavirusom u BPK-Goražde je u porastu, a trenutno je aktivno 230 slučajeva. Ovaj kanton i bez pandemije se suočavao sa problemom nedovoljnog broja doktora i medicinskih radnika. O problemima u borbi s COVID-19 za BUKU govori premijerka ovog kantona Aida Obuća. Kaže da nezaposleni ljekari ne žele ostati raditi u Goraždu jer posao traže van kantona pa i van države. Zbog toga, pomoć traže od ljekara u penziji. Dodaje da im nedostaje stručnog kadra skoro svih specijalizacija.

BUKA: Sve je više zaraženih u BPK, jedina epidemiologinja u Goraždu kazala je kako je situacija ozbiljna. Koliko je trenutno aktivnih slučajeva?

Kao i u cijeloj BiH, situacija jeste ozbiljna, ali zahvaljujući radu i trudu naših zdravstvenih radnika, stvari su još uvijek pod kontrolom. Trenutno je 230 aktivno zaraženih osoba virusom COVID -19 na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Pod zdravstvenim nadzornom je 724 osobe, dok je 14 zaraženih osoba na liječenju u Kantonalnoj bolnici Goražde, te 11 osoba na liječenju u Izolatoriju KCUS-a Sarajevo. Nažalost, 20 osoba je preminulo od virusa COVID -19, ali smatram da je važno da ne širimo paniku, već da radimo na preventivi i povećanju odgovornosti kod svih.

BUKA: Hoćete li se moći izboriti sa Covidom, a da nemamo slike poput one iz Trebinja?

Od pojave koronavirusa smo se koordiniranim radom svih insitucija i ustanova uhvatili u koštac sa ovom opakom bolešću. Trudimo se da u saradnji sa građanima stvari držimo pod kontrolom koliko je to moguće. S obzirom na to da nam nedostaje kvalifikovanog kadra, imamo samo jednog epidemiologa, jednog anesteziloga, jednog sanitarnog inspektora, a suočavamo se i sa nedostatkom specijalista infektologa i pulmologa, insistiramo na prevenciji i pridržavanju mjera što za sada daje rezultata. Svima nam je stalo da se slike iz Trebinja ne pretvore u našu svakodnevnicu i u tom smislu smatram da bi svi zajedno trebali učiniti koliko možemo da pomognemo ljudima u tom gradu. Naš posao je da poduzmemo sve kako bi se svaki građanin našeg kantona  osjećao sigurnim i imao sva prava koja zaslužuje. Da li će biti teško, svakako hoće, ali naše je da učinimo sve što možemo i to ćemo raditi.

BUKA:  Četiri ministra su zaražena, može li Vlada u ovim uslovima normalno funkcionisati?

Uslove rada smo prilagodili novonastaloj situaciji, tako da smo već u četvrtak održali online sjednicu Vlade. Život ne može stati, institucije imaju i i druge obaveze, osim borbe s koronavirusom. Tako smo uz korektan dijalog i veliko obostrano razumijevanje dogovorili da se potpiše Kolektivni ugovor sa sindikatom srednjeg obrazovanja u BPK Goražde.

BUKA: Šta su najveći problemi trenutno u borbi s pandemijom?

Naš najveći problem je nedostatak kvalifikovanih kadrova u zdravstvu, posebno ljekara specijalista. U tom pogledu deficitarni smo i sa stručnjacima za mentalno zdravlje gdje bi voljeli dobiti dodatnu podršku nadležnih institucija kako bi mogli spremno pomoći građanima jer se pokazalo da koronavirus može značajno narušiti mentalno zdravlje stanovništva.

BUKA: Suočavate se i sa deficitom ljekara. Koliko ljekara nedostaje i hoće li biti zapošljavanja? Imate li ljekara na birou?

Sa problemom nedostatka ljekara, posebno specijalista ovaj prostor se susretao i bez koronavirusa. Konkursi za prijem ljekara je stalno otvoren, problem je što kvalitetan kadar koji dođe, posao ovdje uglavnom vidi kao odskočnu dasku za dalje usavršavanje i napredovanje u većim centrima, a sve češće i van granica BiH. Za sada problem rješavamo angažmanom penzionisanih ljekara kojima se zahvaljujem jer su u ovim važnim trenucima pokazali odgovornost i spremnost da pomognu u borbi sa opakom bolesti, iako to sa sobom za njih nosi određeni rizik. Nažalost ovih dana je bitku sa koronavirusom izgubio naš vrsni pulmolog Ferid Tutić koji ni jednog trenutka nije kalkulisao iako je bio u penziji. Ali to je, rekla bih, poseban duh koji postoji u Goraždu, kada je najteže svi smo jedni uz druge.

BUKA: Koliko ljekara radi, a koliko je zaraženo?

Na području kantona je 50 doktora medicine. U Kantonalnoj bolnici Goražde je ukupno 25 doktora medicine, a u domovima zdravlja Goražde, Pale i Foča u FBiH, još 25 i svi rade sa pacijentima oboljelim od COVID-19. Trenutno je jedan doktor medicine pozitivan na virus, a isti je radio u Urgentnom centru, te dva doktora stomatologije. Bilo je slučajeva da su doktori bili pozitivni na virus, ali su oporavljeni i vratili su se svojim radnim obavezama.

BUKA: Koliko je pacijenata na respiratoru i koliko zapravo imate respiratora? Dva su bila neispravna, a to je bila pomoć Vlade FBiH?

Na sreću svih nas, trenutno nemamo pacijenata koji su priključeni na respirator. Imamo četiri bolnička i dva transportna respiratora, ali nemamo dovoljno anesteziloga tako da nismo limitirani samo tehničkim pretpostavkama. Ono što je važno JE saradnja sa zdravstvenim ustanovama u Sarajevu je na visokom nivou, pa sve teže pacijente transportujemo na Kliniku za plućne bolesti Podhrastovi i Infektivnu kliniku u KCUS-u. Naši privrednici su već pokazali spremnost da pomognu kada je to potrebno pa slobodno mogu reći da se za borbu protiv Covida u smislu opreme ne plašim. Najvažnije je da što bolje zaštitimo zdravstvene radnike koji su pokazali da se mogu nositi i sa najtežim izazovima.

BUKA: Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je kazao kako kantoni cijeli teret prebacuju na entitet i kako kantoni samo traže pomoć i nabavku testova i medicinske opreme. Možete li vi preuzeti veći stepen odgovornosti?

Naša saradnja sa višim nivoima vlasti je izuzetno dobra i korektna. Svjesni smo da svi imaju poteškoća i trudimo se da što više budemo oslonjeni na vlastite kapacitete. Angažovane su sve zdravstvene ustanove, u Kantonalnoj bolnici se liječe pacijenti oboljeli od virusa COVID-19, organizovali smo COVID ambulantu, drive-in trestiranje, PCR testiranja se rade svakodnevno, do 50 uzoraka dnevno, do sada je u našem kantonu urađeno 9500 testiranja. Obezbijedili smo i nabavili dodatni broj podloga za testiranje, osposobili izolatorij, konstantno radimo na edukaciji stanovništva, prilagodili smo sistem obrazovanje (online nastava). Svjesni smo koje su obaveze Kantona u borbi protiv virusa. Važno je da sa višim nivoima imamo stalnu komunikaciju, jer nekada pomoć može biti korisna i u vidu savjeta.

BUKA: Idu izbori, hoće li oni usložniti epidemiološku situaciju?

Izuzetno mi je zadovoljstvo istaći da su politički subjekti u BPK Goražde pokazali visok nivo odgovornosti za zdravlje građana tako da nije bilo masovnih okupljanja. Inspekcija i policija su također odlično radili svoj posao, što će se i nastaviti. Ostalo je još da se tokom izbornog dana ispoštuju sve epidemiološke mjere i preporuke. Vjerujem da će Izborna komisija adekvatno uraditi svoj dio posla. Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde je organizovao rad za  vikend, radi blagovremenog dostavljanja epidemioloških izvještaja nadležnim organima koja donose Rješenja o izolaciji zaraženih i sumnjivih slučajeva COVID-19. Pratićemo situaciju i kontrolisati da li se poštuju epidemiološke mjere.

BUKA.  Desetine hiljada ljudi u BiH je ostalo bez posla usljed ekonomskih posljedica pandemije. Kakva je situacija u Goraždu?

Nažalost, to nije zaobišlo ni BPK Goražde. Otpuštanje radnika je posebno bilo izraženo na početku pandemije. Kao Vlada mi smo reagovali i naše mjere su dale rezultata. Naravno, potrebno je više i mi smo u stalnoj komunikaciji s našim privrednicima. Svi smo sada malo iskusniji i opredjeljeni za očuvanje svakog radnog mjesta uz puno uvažavanje zaštite zdravlja ljudi. Svi se moramo potruditi da privreda ima što manje zastoja. Najveći teret i dalje snose uslužne i zanatske djelatnosti i tu ćemo morati uložiti dodatni napor i tražiti nova rješenja kako bi osigurali minimum egzistencije ljudima koji žive od rada u ovim djelatnostima.

 www.bpkg.gov.ba/www.buka.com
Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.