• OBJAVLJENO: 25.11.2020.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
U skromnim okolnostima, na dostojanstven način, obilježen 25. novembar, Dan državnosti BiH

U povodu obilježavanja 25. novembra- Dana državnosti BiH, polaganjem cvijeća danas je odata počast poginulim braniocima na šehidskom mezarju i na partizanskom groblju u Kolijevkama, spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a te spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda.

Uz predstavnike Koordinacije boračkih udruženja, cvijeće su položile delegacije izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona te  Muftijstva goraždanskog.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 obilježavanje ovog značajnog datuma upriličeno je na  jedan skroman način.

U sali Centra za kulturu održana je svečana akademija na kojoj su o Danu državnosti BiH govorili predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić  i premijerka BPK Goražde  Aida Obuća te gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Uz čestitke građanima, oni su u svom obraćanju ukazali na značaj jedinstva koje je veoma bitno za izgradnju države po mjeri,  zasnovanoj na principima slobode, demokratije, socijalne pravde, solidarnosti, zajedništva i samopoštovanja.

Zbog specifičnih uslova u kojima se odvija obilježavanje Dan državnosti BiH, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić  prilikom svog obraćanja pozvala je građane da istaknu zastave ispred svojih domova i na taj način proslave jedan od najznačajnijih datuma u historiji BIH.

“Danas je praznik države čija su historija i ideja čisti kao suza, Dan državnosti jedne od rijetkih zemalja koja se od fašizma odbranila bez Rusa, Amerikanaca i Engleza. Zahvaljujući snažoj i odlučnoj generaciji ljudi, u Mrkonjić Gradu prije 77 godina je obnovljena državnost BiH, urađeno je to na načelima demokratije i slobode za sve građane i narode BIH. Nisu se dijelili ni po nacionalnoj ni vjerskoj pripadnosti. Ne zaboravite da su “ruralni” Muslimani bili ključni za pobjedu u Drugom svjetskom ratu što trebamo da cijenimo, a veliki doprinos u tome dali su oni iz Istočne Bosne, ljudi različitih identiteta, pripadnici različitih društvenih i klasnih grupa  koje je okupio zajednički cilj.

Vjerujem da svoju državu možemo učiniti boljom, jer ako generacija ljudi iz 1943. nije gubila nadu usljed puno težih okolnosti, ni mi danas, zbog te žrtve, nemamo pravo da je izgubimo. Uvjerena sam da BiH unatoč svim otežavajućim okolnostima kreće u dobrom pravcu, članstva u NATO savez i EU, koji će donijeti naprednije, poštenije i stabilnije društvo. Na tom putu neće nas zaustaviti oni koji ovoj žemlji ne misle dobro, mogu se truditi, ali neće uspjeti. Većina građana BiH vjeruje u ispravnost ovog puta, jer građani BiH znaju da pripadaju tamo gdje pripada njihova domovina, vjerujem da to vrijeme dolazi”, u svom obraćanju poručila je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić.  

Zbog činjenice da se ovaj datum kao jedan od najznačajnijih u historiji BiH ove godine obilježava u skromnim uslovima zbog pandemije,  premijerka BPK Goražde Aida Obuća  izrazila je žaljenje, ali ono što je istaknula kao najznačajnije jeste sačuvati ljudske živote.

“Danas nam je najbitnije ono što je bilo bitno i prije 77 godina, očuvati BiH u granicama u kojima je ona međunarodno priznata. Narodi BiH su još prije 77 godina na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a istakli ono što nam je bitno i danas, da hoće BiH u kojoj je svaki građanin jednak u svojim pravima i načinu života bez obzira u kom dijelu BiH živi ili pripada manjini ili većini. Još tada je naglašeno da će svaki dio BiH pripadati svakom njenom građaninu i da su tolerancija i zajednički život jedini ispravan put za sve nas. Oni koji su slijedili tu ideju 1992. godine su bili su na pravoj strani istine i zahvaljujući njima smo ovdje.  BH antifašisti i patrioti su te vrijednosti branili 1943. i 1992.godine, ali i danas pozivam na zajedništvo, na ljubav prema BiH u ovim predjelima. Mi bez BiH smo ništa, mi nemamo alternative, nemamo druge domovine. Mi moramo raditi u interesu  BiH i  generacija koje će doći iza nas”, poručila je premijerka BPK Goražde Aida  Obuća.

Čestitke povodom Dan državnosti uputio je i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

“Ovo je veliki dan za BiH kada su upostavljene granice  naše zemlje. Nepravde je uvijek bilo prema BiH, ali mi smo tu da je čuvamo na svim poljima,  jer biti bez države je nešto najteže na svijetu. Imamo je i čuvat ćemo je”, poručio je gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.