• OBJAVLJENO: 27.11.2020.
Uz podršku Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde
Obezbijeđeno 300 doza vakcine protiv sezonske gripe za potrebe stanovništva BPK Goražde

U Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izvršena je isporuka 300 doza vakcine protiv sezonske gripe za potrebe besplatne imunizacije rizičnih grupa stanovništva s područja našeg katnona. Sredstva za njihovu nabavku u iznosu od 5.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde.

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medine Bičo, vakcine su distribuirane prema domovima zdravlja , a naše stanovništvo će već od ponedjeljka imati priliku da se vakciniše u ambulantama porodične medicine.  U rizičnu grupu stanovništva spadaju osobe starije životne dobi, hronični bolesnici i svi oni koji imaju problema sa respiratornim organima, a to su kardiovaskularni bolesnici, hemodijalizni te svi oni koji iz nekog od razloga imaju oslabljen imunitet.

„Uglavnom radi se o populaciji koja svake godine prima dozu vakcine protiv sezonske gripe, a  nabavljena količina u skladu je sa potrošnjom od prošle godine. Nažalost,  ove godine vakcine neće biti u komercijalnoj prodaji, zato što su količine ograničene. Također, od Federalnog zavoda za javno zdravstvo dobili smo 170 doza vakcina namijenjenih isključivo za potrebe zdravstvenih radnika  koje smo distribuirali prema zdravstvenim ustanovama, jer cilj nam je da u ovoj situaciji zaštitimo radnike u zdravstvu,  a oni se  nalaze na prvoj liniji kada su u pitanju respiratorne bolesti“- kazala je ovom prilikom direktorica Medina Bičo.

Iako se kasni sa isporukom doza vakcina, Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde na vrijeme je pokrenuo proceduru nabavke.

„Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde na vrijeme je pokrenuo tu proceduru za nabavku vakcina i mi ćemo u ovoj godini podržati taj projekat kao i prethodnih godina sa iznosom od 2.000 KM. S obzirom na trenutnu situaciju te potrebu i potražnju stanovništva, sa isporučenom količinom nismo zadovoljni, ali ukoliko budemo imali potrebu da nabavimo veće količine, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde će podržati taj projekat“- riječi su ministra  za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniza Halilovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.