• OBJAVLJENO: 30.11.2020.
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Upriličen sastanak sa predstavnicama Udruženja “Seka” i JU “Centar za socijalni rad”

U povodu svjetske globalne kampanje pod nazivom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja  je počela 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a koja traje do 10. decembra te Međunarodnog dana ljudskih prava,  premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća  sa resornim ministrima upriličila je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja „Seka“ i JU „Centar za socijalni rad“ BPK Goražde, s obzirom da ovo udruženje u ime kantonalnog koordinacionog tijela učestvuje u projektu pod nazivom „Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH”, koji se odnosi na mjere prevencije, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici.

Na sastanku su rezimirane aktivnosti koje su imale za cilj smanjenje stope nasilja nad ženama, odnosno smanjenje stope rodno zasnovanog nasilja u BPK Goražde, a ujedno bio je ovo povod da se još jednom ukaže na značaj povjerenja u institucije sistema.

„To je tema o kojoj se treba malo glasnije pričati kako bi se spriječilo, prije svega, da žene budu žrtva porodičnog nasilja. Ono što želim istaći kao pozitivnu činjenicu jeste da su  Udruženje žena „Seka“ i JU „Centar za socijalni rad“ BPK Goražde, u saradnji sa ostalim institucijama jako predano radili u prethodnoj i ovoj godini tako da su uspjeli veći dio mjera iz Plana i programa i realizirati.  O ovoj temi ćemo razgovarati i na jednoj od narednih sjednica Vlade BPK Goražde  s obzirom da smo mi  Udruženje „Seka“ u 2019.godini, imenovali kao koordinatora ispred BPK Goražde na projektu koji provodi Gender centar BiH a to je jačanje institucionalnog kapaciteta, odnosno institucija u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH. Nažalost, moram istaći da svi pokazatelji pokazuju da dvije trećine žena budu žrtve nasilja u porodici i da mi kao institucije moramo raditi još više kako bismo povratili sigurnost tih osoba u institucije vlasti, na način da se one mogu obratiti, a da ćemo mi u konačnici riješiti njihov problem“-nakon sastanka kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ističući dobru saradnju sa Vladom BPK Goražde, na sastanku je predstavljen problem nedostatka stambenog prostora za privremeni smještaj žrtava nasilja, s obzirom da se trenutno raspolaže samo sa jednom stambenom jedinicom.

„Vlada BPK Goražde na današnjem sastanku  imala je adekvatne prijedloge rješenja onih problema kao što je osiguranje dvije stambene jedinice, s obzirom da  trenutno na raspolaganju  imamo jednu stambenu jedinicu što je nedovoljno,  a druga stambena jedinica bi služila kao privremeni smještaj za žrtve nasilja u trenutku kada se desi nasilje da se žrtva ima gdje smjestiti dok se ne pronađe drugo rješenje. Mi smo u proteklom periodu imali priliku da predstavimo rezultate koje smo ostvarili zajedno sa insitucijama uključenim u borbu protiv nasilja. Oko 75 posto planiranih aktivnosti smo već uradili. Ispred nas je dalje uporan rad koji ima za cilj još bolje unaprjeđenje pružanja usluga žrtvama nasilja kako svih institucija, tako i nas Udruženja žena „Seka“. Smatram da imamo potrebu da ovo sistemski riješimo kako bismo imali dugoročne rezultate“-riječi su predstavnice Udruženja „Seka“ Esme Drkende.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.