• OBJAVLJENO: 02.12.2020.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala 71. redovnu sjednicu
Zaduženo Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice da u potpunosti ispuni neophodnu zakonsku proceduru prema Federalnom ministarstvu zdravstva po pitanju uspostave Izolatorija te da ga u što kraćem roku stavi u punu funkciju

Na početku zasjedanja, razmatrana je aktualna problematika u vezi pandemije virusa COVID-19 na prostoru našeg kantona. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, broj lica zaraženih koronavirusom na području našeg kantona je 77, a 548 lica se nalazi pod zdravstvenim nadzorom. Od početka pandemije 845 osoba oporavilo se od posljedica virusa, dok je 34 osoba nažalost preminula i to trideset s prostora Grada Goražde te po dvije iz općina Pale i Foča u FBiH.  Trenutno 13 osoba zaraženih virusom COVID-19 hospitalizovano je u COVID odjelu JZU „Kantononalna bolnica“ Goražde, dok se devet osoba nalazi na liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

Na osnovu podataka koji su izneseni, Vlada BPK Goražde je konstatovala da se smanjuje  broj  lica zaraženih virusom COVID koje imaju potrebu za hospitalizacijom, a ono što je zabrinjavajuće jeste povećana stopa smrtnosti od posljedica pandemije virusom COVID-19. S tim u vezi, Vlada BPK Goražde donijela je zaključak kojim se nalaže svim institucijama na poštivanju svih mjera i naredbi  Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba  kako bi se spriječilo širenje virusa i doslijedno poštuje „put pacijenta“ utvrđen u donosenim planovima.

Zaduženo je Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice da u potpunosti ispuni neophodnu zakonsku proceduru prema Federalnom ministarstvu zdravstva po pitanju uspostave Izolatorija te da ga u što kraćem roku stavi u punu funkciju. Također, zaduženo je resorno ministarstvo da u saradnji sa JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde  i Zavodom zdravstvenog osiguranja obezbijedi dodatni neophodan medicinski kadar, te o svim tim aktivnostima kada je u pitanju poduzimanje mjera koje imaju za cilj suzbijanje virusa, Vladi BPK Goražde podnese izvještaj.

Razmatrajući materijale iz Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, Vlada BPK Goražde usvojila je Odluku o odobravanju projekata javnih zdravstvenih ustanova sa područja BPK Goražde, koje su aplicirale na Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava planiranih za finansiranje/sufinansiranje  po Programu utroška sredstava. Ovom odlukom podržan je projekat „Nabavka briseva sa transportnim medijem za uzorkovanje materijala u svrhu laboratorijske izolacije koronavirusa (COVID-19), „Nabavka vakcina za sezonsku gripu“, „Analizu zdravstvenog stanja stanovništva i zdravstvene zaštite na području našeg kanotna u 2020.godini“ te projekat „Nadzor nad provedbom obaveznih imunizacija na području našeg kantona za 2020.godinu“. Sredstva za realizaciju navedenih odluka osigurana su budžetu BPK Goražde u iznosu od 30.000 KM.

Na današnjoj sjednici, Vlada BPK Goražde dala je saglasnost za isporuku energeneta za zagrijavanje javnih ustanova. JZU „Kantonalna bolnica Goražde“ i  JU „Centar za kulturu“ odobreno je  2,1 tona drvene peleti dok je JU „Dom za stara i iznemogla lica“ BPK Goražde odobreno 1000 litara lož ulja.

Vlada BPK Goražde dala je saglasnost na odluke Ministarstva za privredu BPK Goražde za isplatu subvencija profitne marže privrednim društvima  „Pobjeda-Rudet“ d.d. Goražde,“Agros“ d.o.o. Goražde i „Fortex“d.o.o. Goražde te odluku o odobravanju novčanih sredstava na ime Programa utroška sredstava za podršku razvoju neprofitnih organizacija sa područja BPK Goražde za 2020.godinu.

Također, razmatrajući odluke iz ovog ministarstva Vlada BPK Goražde dala je saglasnost premijeru BPK Goražde na potpisivanje Okvirnog sporazuma o izvođenju radova na redovnom održavanju Regionalnog putnog pravca R 448 Pokozara-Goražde-Hrenovica i Regionalnog putnog pravca R 448a Osanica-Ilovača-Prača. Okvirni sporazum potpisat će se sa privrednim društvom „Okac“ d.o.o. Goražde.

Iz Ministarstva za boračka pitanja razmatrana je, a potom i usvojena, Odluka o odobravanju novčanih sredstava na ime pomoći za rad udruženja boračkih populacija za mjesec oktobar 2020.godine.

Do kraja zasjedanja, Vlada BPK Goražde dala je saglasnost na odluke Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline za prodaju pet poslovnih prostora u stambeno-poslovnom objektu Lamela-H4 u Goraždu te kupovinu zemljišta namijenjenog izgradnji stambeno-poslovnog objekta „Lamela L“ u Goraždu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.