• OBJAVLJENO: 21.12.2020.
Počinje izgradnja 25 stambenih jedinica za korisnike kolektivnog centra u Goraždu
Prije polaganja kamena temeljca, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica sastao se u zgradi Vlade sa premijerkom Bosansko-podinjskog kantona Goradže Aidom Obućom

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u Goraždu gdje je, s premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Aidom Obućom i gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem, prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju  stambenog objekata namijenjenog korisnicima kolektivnog centra u ovom gradu. Riječ je o objektu u okviru projekta CEB II, u kojem će biti zbrinuto 25 porodica koje  koje će napustiti kolektivne centre stanovanja u Gradu Goraždu.

„Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, planirana je realizacija devet potprojekata u općinama Pale FBiH, Foča FBiH i Gradu Goraždu. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 17.422.833 KM (kreditno zaduženje u iznosu od 10.576.027 KM i kontribucija lokalnih zajednica u iznosu od 6.846.805 KM). Danas smo započeli izgradnju 25 stambenih jedinica, to znači da ćemo 25 porodica trajno stambeno zbrinuti i iseliti ih iz kolektivnih centara, to je misija projekta CEB II“  – kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Ramić je dodao da je, u okviru projekta CEB II – Zatvaranja  kolektivnih i alternativnih centara putem javnih stambenih rješenja, na području Federacije BiH u toku izgradnja 181 stambene jedinice, a do sa sada je na području Federacije BiH izgrađena 271 stambena jedinica.

Inače, Projektom CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Realizacijom Projekta CEB II bit će zatvoreno oko 76 posto kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.